Τί κάνουμε όταν βρίσκουμε ένα ζώο που έχει δηλητηριαστεί από φόλα;

 

Chouzouris

Πηγή:http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=179386




Ιατρικές & Νομικές Ενέργειες


1. ΤΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εντομοκτόνα, Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο) και τριμμένα γυαλιά αναμεμειγμένα με γευστικότατο φαγητό κονσέρβα, λουκάνικα, ωμό κρέας. Τα τριμμένα γυαλιά συνήθως δίνονται μέσα σε κιμά. Τα δηλητήρια αυτά προκαλούν αφάνταστο πόνο στα ζώα. Για τα δύο πρώτα υπάρχουν αντίδοτα. Για τα τριμμένα γυαλιά όχι. Η στρυχνίνη δεν περιλαμβάνεται διότι δεν πωλείται στην Ελλάδα.


2. ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΕΑΝ ΕΝΑ ΖΩΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ.

** Οργανοφωσφορικά δηλητήρια (εντομοκτόνα σε υγρό ή σκόνη): έντονη σιελόρροια, έντονη δακρύρροια, μύσις (σμίκρυνση) της κόρης του οφθαλμού, μυϊκά τινάγματα, ασθματική αναπνοή, τρέμουλο, σπασμοί, κώμα.
Θεραπεία: Πηγαίνετε το ζώο σε κτηνίατρο το γρηγορότερο. Εν τούτοις για να δώσετε την δυνατότητα στο ζώο να επιβιώσει θα πρέπει να μάθετε να δίνετε τις πρώτες βοήθειες.

1. Προκαλέστε εμετό: Δώστε αλάτι ή σόδα φαγητού από το στόμα διαλυμένο σε χλιαρό νερό (30 - 60cc διαλύματος). Μετά τον εμετό, ταμπλέτες ενεργού άνθρακα καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου, αλλά αυτή την στιγμή τις βρίσκουμε δύσκολα στην Ελλάδα.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Εάν το ζώο δείχνει σημάδια νευρικότητας όπως τρέμουλο, ζάλη, κατάρρευση, ΜΗΝ προσπαθήσετε να δώσετε εμετικό, μπορεί να προκληθεί πνευμονία από αναρρόφηση. Συνεχίστε με το επόμενο στάδιο.
2.Δώστε στο ζώο χάπια ενεργού άνθρακα που καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου. Παράδειγμα: Norrit.

3. Κάνετε ένεση ατροπίνης (1 φιαλίδιο σε γάτα ή μικρόσωμο ζώο, 2 ή 3 φιαλίδια σε μεγαλόσωμο ζώο). Η ενδοφλέβια χορήγηση έχει την γρηγορότερη απορρόφηση, η ενδομυϊκή απορροφάται πιο αργά και η υποδόρια ακόμα αργότερα.


** Δηλητηρίαση από Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο)

Η Βαρφαρίνη είναι αντιπηκτικό που καταστρέφει τη βιταμίνη Κ και προκαλεί αιμορραγίες.
Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα για μερικές μέρες. Κατόπιν εμφανίζονται στο σώμα ή τα ούλα κηλίδες κόκκινες, μοβ ή σκούρες μπλε, σημάδια εσωτερικής αιμορραγίας. Τα ούλα θα είναι πολύ αναιμικά. Το ζώο μπορεί να αιμορραγεί από την μύτη, το στόμα, το πέος, τον πρωκτό και εσωτερικά.
Θεραπεία: Το αντίδοτο είναι το Κονάκιον (Βιταμίνη K1) για να βοηθηθεί η πήξη του αίματος σε ενέσιμο διάλυμα, δόσης 5-20mg. ανάλογα το μέγεθος και βάρος του ζώου. Η ένεση γίνεται υποδόρια με τη μικρότερη δυνατή βελόνα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αιμορραγία.
Η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί καθημερινά για μία εβδομάδα.


** Δηλητηρίαση με Τριμμένα Γυαλιά

Η πιο θανατηφόρα και σκληρή μέθοδος, χωρίς αντίδοτο. Όμως το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο το γρηγορότερο για να γίνει προσπάθεια διάσωσης.
Το κουτί των πρώτων βοηθειών πρέπει να περιέχει: νερό, αλάτι, ατροπίνη, κονάκιον, σύριγγες και οδηγίες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όταν ένα ζώο έχει δηλητηριαστεί από εντομοκτόνα ή τριμμένα γυαλιά είναι πολύ ευαίσθητο στο φως και τον θόρυβο, προστατέψτε το. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Βαρφαρίνη. Επειδή όμως συνήθως δεν γνωρίζουμε για τι δηλητήριο πρόκειται το καλύτερο είναι, κατά την μεταφορά σε κτηνίατρο, να έχετε το ζώο, σκεπασμένο ήσυχο και άνετο.


3. ΕΑΝ ΤΟ ΖΩΟ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙ ΑΥΤΟ.


Νόμος 1197 (1981) «όποιος σκοτώνει, κακοποιεί ή απειλεί ζώα που προστατεύονται από την ισχύουσα νομοθεσία ή τα εγκαταλείπει τιμωρείται σύμφωνα με το Άρθρο 8 του ποινικού κώδικα».
Νόμος 3617 (1992): «Κανείς δεν μπορεί να υποβάλλει οποιοδήποτε ζώο, σε αναίτιο πόνο, αγωνία ή στρες. Κανείς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπει το κατοικίδιο του»


Η εφαρμογή αυτού του νόμου έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών (Δήμοι, Κοινότητες) και στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (Αστυνομία). Μπορείτε λοιπόν να αναφέρετε το περιστατικό στον Δήμο και στην Αστυνομία της περιοχής. Δεν είστε υποχρεωμένοι να ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα. Κάντε μήνυση κατ' αγνώστων. Τοξικολογική εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αποδεικτικό στοιχείο. Να επιμένετε επίσης να καταγραφή το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων.
Επίσης θα πρέπει να αναφέρετε το γεγονός στον κτηνίατρο και ζωοφιλικό σύλλογο της περιοχής και εάν μπορείτε, να έχετε φωτογραφίες του περιστατικού.

Εάν ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα μπορείτε να κινηθείτε δικαστικά. Οι αποδείξεις που χρειάζεστε είναι:

1) ένας μάρτυρας

2) όνομα και διεύθυνση του ατόμου που δηλητηρίασε τα ζώα.

3) Τοξικολογική εξέταση - αναφορά του αιτίου του θανάτου, από το Τοξικολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εάν ζείτε εκτός Θεσσαλονίκης ρωτείστε την Αστυνομία για το κοντινότερο νόμιμο Τοξικολογικό Εργαστήριο. Εάν έχουν χρησιμοποιηθεί τριμμένα γυαλιά, δείγμα από το στομάχι του ζώου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοξικολογική εξέταση.


4. ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

- Στειρώστε τα αδέσποτα της γειτονιάς σας, ώστε να μην γεννηθούν νέα θύματα.
- Μην αφήνετε κουταβάκια στον δρόμο, δεν θα επιβιώσουν, προσπαθήστε να βρείτε σπίτια γι' αυτά.
- Στειρώστε το δικό σας ζώο για να αποτρέψετε την γέννηση ανεπιθύμητων σε σας ζώων. Πολλά εγκαταλελειμμένα ζώα προέρχονται από σπίτια. Ποιος τα εγκαταλείπει; όχι βέβαια η μητέρα τους!
- Προστατέψτε το δικό σας ζώο. Πολλά ζώα δηλητηριάστηκαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ή σε μια βόλτα.
- Μην εγκαταλείπετε το κατοικίδιο σας. Ο νόμος το απαγορεύει, δεν θα επιβιώσει στον δρόμο, πιθανότατα θα πεθάνει δηλητηριασμένο.

5. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΔΑΤΕ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ

Βρείτε κάποιον μάρτυρα. Μαζέψτε το δηλητήριο και στείλτε το για τοξικολογική ανάλυση. Αναφέρετε το περιστατικό στην Αστυνομία μέσα σε 24 ώρες, εάν μπορείτε, δώστε το όνομα και την διεύθυνση του ατόμου που είδατε. Αυτή η περίπτωση μπορεί να εκδικασθεί με Αυτόφωρη διαδικασία μέσα σε 48 ώρες (Αυτόφωρο).


6. ΜΠΟΡΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙ ΖΩΑ.

 

Αναφέρετε το γεγονός στην Αστυνομία.

Θα βοηθούσε εάν είχατε μάρτυρα (όχι συγγενικό σας πρόσωπο). Δώστε το όνομα και την διεύθυνση του ατόμου που απειλεί (εάν το ξέρετε) και ζητείστε από την Αστυνομία να επισκεφθεί το άτομο αυτό σαν προειδοποίηση. Εάν η απειλή εκτοξεύθηκε εναντίον αδέσποτου ζώου, πείτε στην Αστυνομία ότι είστε μέλος Ζωοφιλικού Σωματείου, ότι τα ζώα προστατεύονται, στειρώνονται και εμβολιάζονται και δεν αποτελούν απειλή για την γειτονιά. Να επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός. Αναφέρετε την απειλή και στον τοπικό Δήμο.


ΜΕΛΕΤΗ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ: Τον Σεπτέμβριο 2002 κάποιο ανώνυμο άτομο τοιχοκόλλησε στο Καβούρι το εξής κείμενο: «Προειδοποίηση. Προς τις Ζωόφιλες της περιοχής. Επειδή η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο και εν ονόματι του νόμου περί κοινής προστασίας, εάν δεν μαζέψετε τα αδέσποτά σας μέσα σε 3 μέρες, θα προβούμε σε ανάλογες ενέργειες!!! (φόλες κλπ). Οι κάτοικοι της περιοχής».


Για το θέμα αυτό έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες. Αναφορά στην αστυνομία και τον Δήμο Βουλιαγμένης. Επίσκεψη και ενημέρωση των τοπικών ξενοδοχείων για τον επικείμενο κίνδυνο. Η Αστυνομία είπε ότι θα παρακολουθεί με μόνιτορ την περιοχή. Τοιχοκολλήθηκαν αγγελίες στην περιοχή οι οποίες προειδοποιούσαν τους κατοίκους για τον κίνδυνο και τους συμβούλευαν να προσέξουν πάρα πολύ τα παιδιά και τα ζώα τους. Εννέα σκυλιά είχαν πεθάνει μια εβδομάδα πριν και έτσι αυτή η απειλή ελήφθη πολύ σοβαρά από όλους. Έγινε αυτοψία σε ένα σκυλί και το δηλητήριο αναγνωρίσθηκε. Είναι υγρό εντομοκτόνο που στεγνώνοντας παίρνει κρυσταλλική διάφανη μορφή και μυρίζει υπόγλυκα. Ο θάνατος είναι αργός και τρομερά επίπονος.


7. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΘΕΙΤΕ

Έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών με εμφιαλωμένο νερό, αλάτι, ατροπίνες και σύριγγες . Βάλτε αυτά τα πράγματα σε μια πλαστική σακούλα στο αυτοκίνητό σας ή στην τσάντα σας. Ρωτείστε τον κτηνίατρό σας πώς να δώσετε τις πρώτες βοήθειες και σε τι ποσότητες. Μπορεί να σώσει την ζωή του ζώου σας.





Ποιος είναι ο σωστός φιλόζωος;;


Όπως και πολλές άλλες έννοιες, έτσι και η έννοια του ζωόφιλου είναι κατά κάποιο τρόπο παρεξηγημένη. Για κάποιους ζωόφιλος είναι ένας γραφικός,γέρικος άνθρωπος, αργόσχολος, ενίοτε μισάνθρωπος που γεμίζει τα κενά του ταΐζοντας ζώα. Είναι κάποιος που αδιαφορεί για τον κόσμο που πεινάει και δεν κάνει τίποτα για τα «μεγάλα προβλήματα».
Για τέτοιες και άλλες παρόμοιες λανθασμένες και ακραίες αντιλήψεις φταίει μόνο η εκπαίδευσή τους ,ο τρόπος που μεγάλωσαν και έμαθαν να αντιμετωπίζουν τα ζώα σαν τον αποδιοπομπαίο τράγο.
Για κάποια άλλα όμως σχόλια που ακούγονται ευθυνόμαστε εμείς που είτε έχουμε δικό μας ζώο, είτε φροντίζουμε κάποια αδέσποτα. Mήπως καλό θα ήταν να αναλογιστούμε τη στάση μας...εμείς που περιστασιακά υιοθετούμε ένα ζωάκι;

 

Οποιοσδήποτε θέλει να υιοθετήσει ένα ζώο θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ότι θα είναι υπεύθυνος γι' αυτό σε όλη του τη ζωή.
Το ζώο δεν είναι ρούχο που πάλιωσε και το πετάμε ή έπιπλο που το αλλάζουμε. Επενδύει σε μας, γινόμαστε η οικογένειά του. Αφήνοντάς το στο δρόμο όχι μόνο προδίδουμε την τυφλή εμπιστοσύνη του, αλλά το οδηγούμε και σε βέβαιο θάνατο.


Ο χώρος μας, ο χρόνος και ο τρόπος ζωής μας πρέπει να αποτελέσουν το βασικό μας κριτήριο. Μπορεί να θέλουμε αλλά δεν αρκεί, πρέπει και να μπορούμε. Είναι παράλογο για παράδειγμα κάποιος που δεν έχει παρά ελάχιστο ελεύθερο χρόνο να πάρει ένα μεγαλόσωμο σκυλί και να το κλείσει σε ένα μικρό διαμέρισμα. Εκτός από παρέα το ζώο αυτό χρειάζεται καθημερινή βόλτα και άσκηση. Υπάρχουν ιδιοκτήτες σκυλιών που τα αφήνουν ελεύθερα (ειδικά το βράδυ)με αποτέλεσμα ή να δημιουργούν αγέλη ακολουθώντας κάποια εγκατελειμένη αδέσποτη σκυλίτσα ή να γίνονται επικίνδυνα για τους περαστικούς. Τα σκυλάκια της αδέσποτης που θα γεννηθούν δεν μας αφορούν. Απαράδεκτο είναι να παίρνουμε ζώα για να τα κλείσουμε στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα..Οι χώροι αυτοί είναι οι πλέον ακατάλληλοι. Πέρα από το ότι είναι άδικο γι'αυτά να ουρλιάζουν εκεί ξεχασμένα, είναι ενοχλητικό και για τους γείτονες. Για τους γείτονες που υποχρεώνονται να ακούνε το κλάμα τους με αποτέλεσμα να εκνευρίζονται. Το παράλογο είναι βέβαια ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση είναι ότι εκνευρίζονται με το θύμα κι όχι με τον θύτη.
Η φόλα που μπορεί να ρίξουν για να απαλλαχτούν από το κλάμα έχει ως στόχο ένα πλάσμα που δεν έχει λόγο και δεν επέλεξε να τους ενοχλεί με κανένα τρόπο.

 

Βασική υποχρέωση των ιδιοκτητών επίσης είναι να μαζεύουν τα περιττώματα των ζώων τους. Πρέπει να σεβόμαστε τους γύρω μας και να σιγουρευόμαστε πως ο σκύλος μας δεν αφήνει τίποτα στο πέρασμά του. Αφήνοντάς το να λερώνει τα πεζοδρόμια, εισόδους σπιτιών ή πάρκα, το αποτέλεσμα προσβάλλει καταρχήν εμάς τους ίδιους. Δεν είναι κόπος το να τα μαζέψουμε.
Το λουρί είναι επίσης ένα μέτρο που δείχνει υπευθυνότητα και σεβασμό στο συνάνθρωπό μας. Όσο κι αν ξέρουμε το χαρακτήρα του ζώου μας, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την κάθε του αντίδραση. Καλό είναι να μπορούμε να το ελέγχουμε έτσι ώστε να αποφύγουμε κάποιο άσχημο περιστατικό. Αν θέλουμε να τρέξει το ζώο μας μπορούμε να το πάμε κάπου έξω από την πόλη. Και αυτό θα περάσει καλύτερα και εμείς δεν θα έχουμε άγχος για τον κάθε περαστικό που μπορεί να τρομάξει.
Ανευθυνότητα είναι και μάλιστα εγκληματική η άρνησή μας να στειρώσουμε το ζώο μας.

 

Έχοντας ως δικαιολογία την ερωτική του ζωή, το αφήνουμε να ζευγαρώνει και γεμίζουμε τον τόπο αδέσποτα. Αγαπάμε το δικό μας, δεν θέλουμε να του «στερήσουμε» τον έρωτα και πνίγουμε, πετάμε στα σκουπίδια ή στο δρόμο τα μικρά του.

 

Δε γίνεται να είσαι ζωόφιλος με το δικό σου ζώο και μόνο. Εγωιστής και αδιάφορος είσαι αν τηρείς αυτή τη στάση. Ακούσαμε πριν λίγες μέρες κάποιον να καυχιέται ότι ''κατάφερε'' τα κουτάβια του σκύλου του. Κατάφερε να τα πετάξει στα χωράφια.Θα νόμιζε κανείς ότι τα «έβαλε»με λιοντάρια, τόσο πολύ καμάρωνε που τα «έβαλε» με 5 ανυπεράσπιστα πλασματάκια. Είναι αυτός ζωόφιλος για να έχει σκύλο η γατάκι;

Ο περιστασιακός φιλόζωος και μόνο αυτός δημιουργεί και διαιωνίζει το πρόβλημα με τα αδέσποτα… αυτός που το εγκαταλείπει και αυτός δεν στειρώνει το ζώο του και εγκαταλείπει τα κουτάβια.
Στα πλαίσια των υποχρεώσεών μας ως άνθρωποι που σεβόμαστε τη ζωή, θα πρέπει όσο μπορούμε να φροντίζουμε και τα αδέσποτα. Δίνοντάς τους λίγη τροφή, λίγο νερό ή παρέχοντάς τους τις πρώτες βοήθειες, τα ανακουφίζουμε.

Δείγμα υπευθυνότητας τέλος, είναι η απενεχοποίηση. Είναι καιρός να σταματήσουμε να ντρεπόμαστε γιατί αγαπάμε τα ζώα και ειδικά αυτά που κάποιοι πέταξαν έτσι ασυλλόγιστα. Αυτοί θα έπρεπε να ντρέπονται και όχι όσοι θέλουν να τα βοηθήσουν να ζήσουν. Όχι όσοι δεν αντέχουν το θέαμα ενός φοβισμένου, σκελετωμένου ζώου που μας κοιτάει όλο απελπισία. Μόνο περήφανοι μπορούμε να νιώθουμε για την αγάπη που νιώθουμε.


Δε ζητάνε και πολλά. Λίγο φαγητό, νερό και το περίσσευμα της στοργής μας. Για μας που μάθαμε να τρέχουμε κυνηγώντας πλασματικές ανάγκες είναι δύσκολο ίσως να τα καταλάβουμε. Εμείς ξεχάσαμε τις απλές, μικρές ουσιαστικές χαρές. Αυτά με το τίποτα κουνάνε την ουρά τους η χουρχουρίζουν όλο ευχαρίστηση.


Ας τα βοηθήσουμε να ζήσουν καλύτερα, είναι χρέος μας. Υπάρχει χώρος για όλους και απαιτείται να συνυπάρχουν όλοι. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε ισορροπία, αρμονία αλλά και μέλλον στον ταλαιπωρημένο πλανήτη μας.