Εκτροφή: είναι τόσο εύκολη υπόθεση τελικά;


  moukelis

 

Έχετε ένα όνειρο: να ζευγαρώσετε την όμορφη, πιθανότατα ράτσας,γατούλα σας, και να αποκτήσετε γλυκά,χνουδωτά γατάκια που θα γεμίζουν το σπίτι σας με χαρά και παιχνίδια. Πώς μπορείτε να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα; Ίσως το παρακάτω άρθρο σας βοηθήσει να αποφασίσετε τον τρόπο.

 

Εισαγωγή
Τελευταία συναντάμε ολοένα και περισσότερες αγγελίες ιδιοκτητών γατών ράτσας, που αναζητούν σύντροφο για τη γάτα ή το γάτο τους. Παρόλο που ένα ζευγάρωμα για κάποιους περιορίζεται στην ανεύρεση ενός συντρόφου ίδιας φυλής με τη γάτα τους, στην πραγματικότητα είναι μια αρκετά δύσκολη υπόθεση, με υποχρεώσεις στις οποίες είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει κάποιος ιδιοκτήτης που δεν έχει ασχοληθεί με την εκτροφή.
Η εκτροφή, αν τη λάβει κανείς σοβαρά και υπεύθυνα, περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από ότι αρχικά έχετε σκεφτεί. Οι αρχάριοι εκτροφείς συνήθως βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος, και στην αρχή όλοι κάνουμε τα ίδια λάθη. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε κάποιες παραμέτρους της εκτροφής και να δώσουμε μερικές συμβουλές για όσους σκέφτονται να ασχοληθούν με αυτή,αλλά αυτό δε σημαίνει ότι διαβάζοντάς το είστε έτοιμοι. Υπάρχουν πολλά ακόμα να μάθει κανείς,αλλά το άρθρο αποτελεί ένα καλό εφαλτήριο ώστε να λάβει υπόψη του κάποια θέματα που θα προκύψουν αν τελικά το αποφασίσει.

Ηθική
Γιατί θέλετε να ασχοληθείτε με την εκτροφή; Θέλετε να έχετε μόνο μία γέννα, ή λατρεύετε μια φυλή και θέλετε να ασχοληθείτε σοβαρά με αυτή; Αν θέλετε μόνο μια γέννα,για να αποκτήσει παρέα η γατούλα σας, καλύτερα να τη στειρώσετε και να υιοθετήσετε ένα από τα δεκάδες αδέσποτα γατάκια που ψάχνουν για ένα ζεστό σπιτικό. Αν ειλικρινά είστε γοητευμένος από μια συγκεκριμένη φυλή,και θέλετε να ασχοληθείτε με αυτή, θα ήταν καλό να έχετε ένα πρόγραμμα εκτροφής στο μυαλό σας. Δεν αρκεί να βρείτε έναν γοητευτικό επιβήτορα για τη βασίλισσά σας,όπως αποκαλούνται οι θηλυκές γάτες εκτροφής. Θα πρέπει να σκεφτείτε μακροπρόθεσμα,και να λάβετε υπόψη σας ότι τα σχέδια πολλές φορές μένουν σχέδια,καθώς οι γάτες έχουν τις δικές τους ιδέες για αυτά! Η βασίλισσά σας μπορεί να μην έρθει σε οίστρο την περίοδο που υπολογίζατε,ο επιβήτοράς σας να ψεκάζει και να καλεί τόσο που να μην μπορείτε να τον κρατήσετε καιρό αστείρωτο,η βασίλισσά σας να μην εγκυμονεί παρόλο που ζευγαρώνει, ή πολύ απλά να μην της αρέσει ο επιβήτορας που διαλέξατε για εκείνη. Το να έχετε ένα στόχο στην εκτροφή σας,θα σας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσετε τα σχέδιά σας και να κινηθείτε σωστά ώστε να τον πραγματοποιήσετε. Αυτό σε σημαίνει ότι είναι απίθανο να επαναπροσδιορίσετε και τον ίδιο το στόχο σας στην πορεία. Μπορεί οι περιστάσεις να έχουν κάνει το στόχο σας αδύνατο να πραγματοποιηθεί,ή απλά να αποφασίσατε ότι γνωρίζοντας ολοένα και περισσότερα σχετικά με την εκτροφή,ο αρχικός σας στόχος είναι πια απλοϊκός. Θα πρέπει να τον βλέπετε περισσότερο ως κίνητρο που θα σας βοηθήσει να μην ξεφύγετε από τις κατευθυντήριες γραμμές που έχετε θέσει. Θέτοντας ένα στόχο, μπορείτε να είστε πιο σίγουροι ότι δε θα αναπαράγετε,αλλά θα εκτρέφετε. Ένας εκτροφέας που σέβεται τον εαυτό του και την φυλή προσπαθεί να βελτιώσει τη φυλή,όχι απλά να «παράγει» γατάκια.
Τι εννοούμε όμως όταν αναφερόμαστε σε βελτίωση της φυλής;Πιο υγιείς γάτες;Πιο όμορφες;Πιο καλού χαρακτήρα; Οι περισσότεροι εκτροφείς προσπαθούν να «δημιουργήσουν» υγιείς,όμορφες και καλοσυνάτες γάτες. Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο έναν καλό χαρακτήρα. Οι απόψεις όμως περί υγείας και ομορφιάς διαφέρουν και είναι αρκετά υποκειμενικές. Η ομορφιά μιας γάτας είναι θέμα γούστου, και μπορείτε να ακολουθήσετε τις επιταγές του δικού σας,εφόσον εντάσσεται στα τυπικά χαρακτηριστικά της φυλής.
Ένα ζευγάρι αναπαραγωγής, εκτός του ότι πρέπει να απαρτίζεται από γάτες της ίδιας φυλής, πρέπει να είναι υγιές και καλοζωισμένο. Υπάρχουν ασθένειες από τις οποίες οι γάτες προστατεύονται με εμβόλια, κάποιες που μπορούν να ανιχνευθούν με τεστ και να χορηγηθεί εμβόλιο στη γάτα που την καλύπτει σε κάποιο ποσοστό, και κάποιες που μεταδίδονται κληρονομικά. Η γάτα σας πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένη, και να έχουν γίνει οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί της. Πρέπει επίσης να είναι αποπαρασιτωμένη από ενδοπαράσιτα και εξωπαράσιτα, και μάλιστα αν έχετε θηλυκή γατούλα, πρέπει να έχει γίνει εσωτερική αποπαρασίτωση πριν το ζευγάρωμα. Επιβάλλεται να έχει γίνει μια γενική εξέταση αίματος, τεστ για λευχαιμία, λοιμώδη περιτονίτιδα και ο αντίστοιχος εμβολιασμός. Έπειτα, υπάρχουν ασθένειες που ταλανίζουν τις γάτες ράτσας, καθώς το γενετικό υλικό τους είναι περιορισμένο λόγω επιλεκτικής εκτροφής και ενδογαμίας, με αποτέλεσμα πολλές κληρονομικές παθήσεις να ανακυκλώνονται. Τέτοιες ασθένειες είναι η PKD,που προσβάλλει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού των περσικών γατών, η HCM και η GSD IV. Κάποιες από αυτές τις ασθένειες μπορούν να εντοπιστούν με τεστ DNA στους γονείς, όπως η PKD, οπότε αν έχετε πάρει γατάκι του οποίου οι γονείς έχουν ελεγχθεί και έχουν βγει αρνητικοί σε PKD,δε γίνεται να τη φέρει ούτε το γατάκι σας. Το ίδιο ισχύει και για τις εξετάσεις για HCM και GSD IV,που μπορούν να γίνουν μετά από κάποια ηλικία, συνήθως κοντά στο έτος. Έχετε υπόψη σας ότι δεν πρόκειται για ασθένειες που εμφανίζονται αραιά στον πληθυσμό. Είναι πολύ διαδεδομένες, μη αναστρέψιμες, και οι γατούλες που είναι έστω φορείς, πρέπει να στειρωθούν, ακόμα κι αν δε νοσούν, γιατί αν είναι και το ζευγάρι τους φορέας, τα γατάκια τους θα ασθενήσουν. Τέλος, αν η γατούλα σας είναι λευκή ή τα μικρά που θα φέρει στον κόσμο είναι λευκά, ιδίως με γαλάζια μάτια, θα πρέπει να εξεταστεί με ειδικό τεστ η ακοή τους, γιατί η κώφωση πολλές φορές συνδέεται με το λευκό χρώμα τριχώματος.
Υπολογίστε το κόστος των εξετάσεων, και έχετε κατά νου ότι υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί να καταφύγετε σε κάποιο εργαστήριο του εξωτερικού για να εξετάσει τα δείγματα.
Επίσης,θα πρέπει να αναλογιστείτε τις συνέπειες των αποφάσεών σας στο γενετικό υλικό της φυλής.Αν, για παράδειγμα,έχετε μια γέννα με οκτώ γατάκια,κι αποφασίσετε να τα δώσετε όλα σε εκτροφεία,αυτό θα έχει θετική επίδραση στη φυλή;Από την άλλη πλευρά, αν κάνετε ένα μοναδικό συνδυασμό γεννήτορων και δεν δώσετε ούτε ένα γατάκι τους σε κάποιο εκτροφείο,ποια θα είναι η συνεισφορά σας στη φυλή;Αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να αναλογιστείτε πριν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με την εκτροφή.

Γεννήτορες
Οι γάτες εκτροφής που θα διαλέξετε θα αποτελέσουν τη βάση του προγράμματος εκτροφής σας, οπότε θα θέλετε να διαλέξετε όσο το δυνατόν καλύτερους εκπροσώπους της φυλής. Αλλά που μπορείτε να τους βρείτε; Και πως μπορείτε να τους ξεχωρίσετε;
Κατʼ αρχήν, θα πρέπει να αγοράσετε ένα ζώο που να πληροί τις προδιαγραφές. Δεν είναι όλες οι γατούλες που ανήκουν σε κάποια φυλή ιδανικές για αναπαραγωγή. Για αυτό το λόγο, οι εκτροφείς ξεχωρίζουν ποια γατάκια από κάθε γέννα είναι pet,ποια breed, και ποια show quality. Τα πρώτα γατάκια δίνονται με την προϋπόθεση να στειρωθούν, και συνήθως σε ελαφρώς χαμηλότερη τιμή από ότι τα breed ή show. Οι λόγοι ποικίλλουν: μπορεί το γατάκι να έχει κάποιο αισθητικό «ψεγάδι», που φυσικά δεν το κάνει κατώτερο από τα αδερφάκια του, ή λιγότερο όμορφο, αλλά το αποκλείει από την αναπαραγωγή, ώστε να μην επηρεάσει το πρότυπο της φυλής, μεταφέροντας το «λάθος» χαρακτηριστικό του στους απογόνους του. Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι ένα γατάκι ιερής Βιρμανίας με ένα «λεκέ» στο λευκό του καλτσάκι, ή ένα γατάκι Σιάμ με ελαφρώς αλλήθωρα μάτια. Πολλές φορές όμως, το γατάκι δεν επιτρέπεται να εκτραφεί για λόγους υγείας. Μπορεί να είναι ελλιποβαρές, να μεταφέρει γονίδιο κληρονομικά μεταδιδόμενης ασθένειας, ή η σωματοδομή του να μην του επιτρέπει να γεννήσει με ασφάλεια, αν είναι θηλυκό. Μια φυλή με αρκετά προβλήματα στις γέννες είναι η περσική, καθώς ένα μικρόσωμο θηλυκό πολλές φορές δε μπορεί να γεννήσει τα μικρά του λόγω κεφαλιού. Εννοείται ότι η γατούλα θα πρέπει να έχει όλα της τα πιστοποιητικά καθαροαιμίας και να έχετε τα χαρτιά ηλεκτρονικής της σήμανσης. Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις, αν το γατάκι σας σας δόθηκε ως γατούλα συντροφιάς, και δεν είναι ήδη στειρωμένο, δεν θα πρέπει να το αναπαράγετε.
Μια καλή αρχή ώστε να βρείτε την ιδανική γάτα εκτροφής,είναι να βρείτε έναν καλό εκτροφέα. Αλλά και πάλι προκύπτουν τα παραπάνω ερωτήματα:που μπορείτε να τον βρείτε και πως μπορείτε να τον ξεχωρίσετε;
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Ένας πολύ καλός εκτροφέας για κάποιον, μπορεί να μην είναι καλός για κάποιον άλλο. Αλλά όταν γνωρίσετε τον ιδανικό για εσάς εκτροφέα, θα το καταλάβετε. Χρειάζεται να αφιερώσετε χρόνο ώστε να τον γνωρίσετε. Επισκεφθείτε τον μερικές φορές, και μιλήστε μαζί του. Το τι πιστεύει για τις εξετάσεις,οι ιδέες και οι πρακτικές του όσον αφορά την εκτροφή, ο τρόπος που φέρεται στις γάτες του,το περιβάλλον στο οποίο ζουν,όλα είναι σημαντικά. Πως αισθάνεται σχετικά με την απόφασή σας να εντάξετε ένα από τα γατάκια του στο πρόγραμμα εκτροφής σας; Λάβετε υπόψη ότι πολλοί εκτροφείς δεν δίνουν γατάκια τους σε αρχάριους,ή εκτροφείς που δε γνωρίζουν. Αν υπάρχει άνεση κι εμπιστοσύνη μεταξύ σας, έχετε κάνει μια καλή αρχή. Δε χρειάζεται φυσικά να τον αισθάνεστε σαν την αδελφή ψυχή σας, αλλά αν συμφωνείτε στα σημαντικότερα σημεία, θα υπάρχει καλή επικοινωνία. Ζητήστε ένα αντίγραφο του συμβολαίου ώστε να έχετε την ευκαιρία να το μελετήσετε σε βάθος στο σπίτι σας. Στην επόμενη επίσκεψη μπορείτε να συζητήσετε μαζί του τυχόν απορίες ή διευκρινήσεις σχετικά με τους όρους του.
Μπορείτε επίσης να πάρετε τη γνώμη άλλων εκτροφέων σχετικά με τον εκτροφέα που σας ενδιαφέρει. Μη βασίζεστε σε προσωπικές έριδες,και προσπαθήστε να έχετε μια γενική εικόνα,κρατώντας τα κοινά σημεία που όλοι αναφέρουν. Μην αισθανθείτε προσβεβλημένος αν μάθετε ότι υπήρξαν ερωτήσεις κι από εκείνον σχετικά με εσάς,είναι λογικό να θέλει να κάνει κι αυτός την έρευνά του,ώστε να είναι σίγουρος ότι το γατάκι του θα υιοθετηθεί από κάποιον που θέλει να ασχοληθεί συνειδητά και με υπευθυνότητα με την εκτροφή.
Επιτέλους βρήκατε τον ιδανικό εκτροφέα και τώρα μένει να διαλέξετε το γατάκι που θέλετε.Ποιο όμως είναι το καλύτερο για εσάς;Αρχικά,μελετήστε τις γάτες του εκτροφείου και προσδιορίστε από ποιο ζευγάρωμα θα θέλατε ένα μικρό. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα πάρετε σίγουρα το γατάκι που θέλετε,καθώς ο εκτροφέας έχει τα δικά του σχέδια,ανεξάρτητα από τα δικά σας,κι ακόμα κι αν επιδιώξει το ζευγάρωμα που σας ενδιαφέρει,μπορεί το γατάκι που ψάχνετε να μην είναι μέσα σε αυτά που θα γεννηθούν. Σε κάθε περίπτωση όμως,βοηθά να έχετε στο μυαλό σας κάποιες προϋποθέσεις ώστε να γνωρίζετε κι εσείς κι εκείνος τι ακριβώς ψάχνετε.




Η επιλογή μπορεί να βασίζεται σε διάφορα κριτήρια. Εξαρτάται εκτός από το ατομικό σας γούστο,κι από τη φυλή με την οποία έχετε επιλέξει να ασχοληθείτε. Για παράδειγμα,αν έχετε αποφασίσει να ασχοληθείτε με Μέην Κουν ή Νορβηγικού Δάσους,ίσως θέλετε να αποκτήσετε ένα γατάκι συγκεκριμένου χρώματος, ενώ αν θέλετε να ασχοληθείτε με τη Μπλε Ρωσική,το χρώμα δεν αποτελεί κριτήριο. Ένα γενικό κριτήριο,που εφαρμόζεται σε όλες τις φυλές, είναι τα χαρακτηριστικά και η συγγένεια. Θα πρέπει να ψάχνετε ένα αρσενικό που να συμπληρώνει τα χαρακτηριστικά της βασίλισσάς σας,και αντίστροφα,ώστε τα μικρά τους να έρχονται πιο κοντά στις προδιαγραφές της φυλής. Επίσης,πρέπει να αποφύγετε να αποκτήσετε ζευγάρι με πολλούς κοινούς συγγενείς,καθώς πολλοί κίνδυνοι ελλοχεύουν στην ενδογαμία. Τέλος,μην κάνετε βιαστικές κινήσεις. Αν όλα πάνε καλά,αυτό το γατάκι θα είναι η βάση του εκτροφείου σας. Οπότε αξίζει να περιμένετε όσο χρειαστεί για να βρείτε το κατάλληλο,και να μελετήσετε καλύτερα τη φυλή,ώστε να είστε έτοιμοι όταν θα έρθει.

 

Εγκαταστάσεις
Οι περισσότεροι αποφασίζουν να ασχοληθούν με την εκτροφή γιατί ήδη συμβιώνουν με γάτες και είναι γοητευμένοι από τα υπέροχα αυτά ζώα. Από αυτή τη σκοπιά θα έπρεπε να περιμένουμε οι εκτροφείς να ζουν στον ίδιο χώρο με τις γάτες τους,κάτι που όμως δεν είναι πάντα εφικτό. Για παράδειγμα,δε μπορεί κανείς να έχει έναν αστείρωτο αρσενικό να κινείται ελεύθερα σε όλο το σπίτι,καθώς εκτός του ότι ψεκάζει,μπορεί να ζευγαρώσει θηλυκά που δεν πρέπει. Πολλοί εκτροφείς διαμορφώνουν ειδικούς χώρους για τους επιβήτορές τους,και πολλοί όμιλοι αναφέρουν πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι χώροι αυτοί. Συνήθως απαιτείται ο χώρος να είναι τουλάχιστον έξι τετραγωνικά μέτρα σε εμβαδό,και δύο μέτρα σε ύψος,να υπάρχει χώρος όπου ο γάτος να απολαμβάνει τον ήλιο και να βλέπει έξω,να υπάρχει πάντα φρέσκο νερό, τροφή, παιχνίδια, γατόδεντρα, και συντροφιά,είτε ανθρώπινη, είτε γατίσια.Ο χώρος φυσικά πρέπει να είναι καθαρός και να απολυμαίνεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Σε ιδιαίτερα ψυχρά κλίματα μπορεί να απαιτείται κάποιο θερμαντικό σώμα,και σε ιδιαίτερα θερμά, κλιματισμός. Μην ξεχνάτε ότι αυτές είναι οι ελάχιστα απαιτούμενες συνθήκες διαβίωσης,και ότι κάθε όμιλος έχει τους δικούς του κανόνες. Οι υπόλοιπες γάτες σπάνια χρειάζεται να χωριστούν,αλλά συνήθως χρειάζεται ένας χώρος για τις θηλάζουσες μητέρες και τα μικρά τους.
Το ζευγάρωμα των γατών δεν είναι ρομαντικό, όπως το φαντάζεστε. Για την ακρίβεια είναι αρκετά επίπονο, ειδικά για τη θηλυκή γάτα. Γιʼ αυτό το λόγο, ίσως να μην δεχτεί τον αρσενικό, ή ακόμα και να τον τραυματίσει. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, καθώς το ένα από τα δύο ζώα έχει να αντιμετωπίσει από τη μια έναν ξένο χώρο και ένα ξένο ζώο, κι από την άλλη τις ορμόνες που το καλούν να ζευγαρώσει. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε αρκετούς παρτενέρ, ή ακόμα και να μη δεχτεί κανέναν τους η θηλυκή. Υπάρχει περίπτωση ένας άπειρος αρσενικός να μη μπορέσει να ζευγαρώσει τη θηλυκή, ή να τη ζευγαρώσει και λόγω του νεαρού της ηλικίας του να μην τη γονιμοποιήσει. Πολλοί εκτροφείς επιλέγουν να κρατούν τη θηλυκή γάτα σε ένα χώρο με μικρό άνοιγμα, μέχρι να συνηθιστεί με τον αρσενικό, χωρίς να κινδυνεύει να τραυματιστεί κάποιος από τους δύο.

«Υπηρεσίες» επιβήτορα (stud service) και ζευγάρωμα
Ένας επιβήτορας μπορεί να διατεθεί και σε άλλα εκτροφεία για συγκεκριμένα ζευγαρώματα. Αντίστοιχα,αν δεν έχετε τη δυνατότητα να έχετε δικό σας επιβήτορα, μπορείτε να «δανείζεστε» κάποιον από άλλο εκτροφείο για να ζευγαρώνετε τις βασίλισσές σας. Κάποια εκτροφεία προσφέρουν μια τέτοια εναλλακτική, κάποια μόνο για πολύ συγκεκριμένα ζευγαρώματα,και κάποια δεν επιτρέπουν «εξωτερικά» ζευγαρώματα. Σε περίπτωση που έχετε στο μυαλό σας να ζευγαρώσετε τη βασίλισσά σας με επιβήτορα άλλου εκτροφείου,έχετε υπόψη σας ότι οι ιδιοκτήτες του αρσενικού απαιτούν να γίνουν αρκετές εξετάσεις στη βασίλισσα,και είναι πολύ επιλεκτικοί όσον αφορά το γενεαλογικό της δέντρο. Θα πρέπει να διαλέξετε κάποιον εκτροφέα που εμπιστεύεστε,καθώς η βασίλισσά σας θα πρέπει να μείνει στο χώρο του,να είστε σίγουροι ότι θα τη φροντίσει,κι ότι δεν θα επιστρέψει από το ζευγάρωμα με κάποια ασθένεια ή μόλυνση. Εμπιστοσύνη απαιτείται κι από την πλευρά του ιδιοκτήτη του επιβήτορα προς εσάς,καθώς δεν θα θέλει να ρισκάρει ο γάτος του να κολλήσει κάποια μεταδοτική ασθένεια,και θα θέλει τα γατάκια που θα γεννηθούν να μεγαλώσουν σωστά και σωματικά και ψυχικά. Αν συναντήσετε κάποιον εκτροφέα που σας επιτρέπει να ζευγαρώσετε τη βασίλισσά σας με τον επιβήτορά του κατευθείαν,μη βιαστείτε να χαρείτε. Πιθανότατα κάνει το ίδιο με όλους όσους του το ζητούν.Αυτή η τακτική δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις μόνο στο γενετικό υλικό της φυλής,αλλά μπορεί να απειλεί σοβαρά και την υγεία της γάτας σας,καθώς μπορεί να της μεταδώσει ο αρσενικός πολλές ασθένειες.
Από την άλλη πλευρά, η αγορά και η διατήρηση ενός επιβήτορα δεν είναι εύκολη υπόθεση.Πολλοί εκτροφείς προτιμούν να μην δίνουν τα αρσενικά γατάκια τους για εκτροφή. Οι λόγοι ποικίλλουν:ένας επιβήτορας μπορεί να έχει πολύ μεγάλη επιρροή στο γενετικό υλικό της φυλής,καθώς μπορεί να αποκτήσει πολλούς περισσότερους απογόνους από ότι μια βασίλισσα, οπότε πρέπει να βρίσκεται στα χέρια κάποιου ηθικού εκτροφέα, που μελετά τα ζευγαρώματα στα οποία συμμετέχει. Εκτός από αυτό,πολλοί δεν τηρούν τις προϋποθέσεις σχετικά με τη στέγαση των αρσενικών,με αποτέλεσμα τα ζώα να ζουν στους πιο ακατάλληλους χώρους:σε σοφίτες,σε υπόγεια,σε μικρά κλουβιά στις πίσω αυλές...αυτό φυσικά είναι κάτι που κανένας εκτροφέας δε θέλει να συμβεί σε κάποιον από τους μικρούς του θησαυρούς.
Αν αποφασίσετε τελικά να αποκτήσετε τον δικό σας επιβήτορα πρέπει πριν τον διαλέξετε να έχετε κατά νου μερικά ζητήματα: θα συνδυαστούν τα χαρακτηριστικά του και το γενεαλογικό του δέντρο αρμονικά με τις βασίλισσές σας;Τι περιορισμούς σας επιβάλλει ο εκτροφέας του;Πολλοί εκτροφείς επιτρέπουν περιορισμένο αριθμό εξωτερικών ζευγαρωμάτων, ή τα απαγορεύουν εντελώς. Υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας αναπαραγωγής του,μετά το οποίο πρέπει να στειρωθεί και να συμβιώσει με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας;Υπάρχει περιορισμός όσον αφορά τα γατάκια που θα γεννηθούν από τα ζευγαρώματά του;Μπορεί να απαγορεύεται να δοθούν για εκτροφή ή να επιτρέπεται να δοθούν μόνο τα θηλυκά. Έχει νόημα να πάρετε δικό σας επιβήτορα αν δε σας επιτρέπεται να κάνετε εξωτερικά ζευγαρώματα κι εσείς έχετε μόνο 1-2 βασίλισσες;
Μία γατούλα μπορεί να «αφυπνιστεί» σεξουαλικά αρκετά νωρίς, αυτό δε σημαίνει όμως ότι μπορεί και να ζευγαρώσει. Συνήθως οι γάτες έχουν τον πρώτο τους οίστρο στους έξι με οκτώ μήνες, ενώ ασφαλές είναι να ζευγαρώσουν μετά τον πρώτο τους χρόνο. Κάποιες φυλές, όπως οι Σιάμ, ωριμάζουν ακόμα νωρίτερα, περίπου στους τέσσερις μήνες. Οι θηλυκές καλούν τα αρσενικά με φωνές για αρκετές μέρες, συνήθως δεν τρώνε αρκετά, και κάποιες εμφανίζουν σημάδια αναίτιας επιθετικότητας. Οι αρσενικοί νιαουρίζουν επίμονα και «μαρκάρουν» στρατηγικές θέσεις στο χώρο τους ώστε να μυρίζει η θηλυκή γάτα τις ορμόνες τους. Ψεκάζουν δηλαδή με ένα μείγμα ούρων και σπέρματος γωνίες του σπιτιού, έπιπλα, και γενικά οτιδήποτε φαίνεται πιθανός στόχος που θα προσελκύσει μια θηλυκή γάτα. Η μυρωδιά κάνει πολλές μέρες να φύγει, αφού ο σκοπός της είναι να την εντοπίσουν θηλυκά σε αρκετά μεγάλη ακτίνα στην ύπαιθρο. Συμπεριφορά μαρκαρίσματος μπορεί να εμφανίσει και θηλυκή γάτα, που ίσως χρησιμοποιήσει ούρα ή κόπρανα για να μαρκάρει την περιοχή της. Ένας αρσενικός που επιζητά θηλυκή για αρκετό καιρό μπορεί να εμφανίσει σημάδια μελαγχολίας, να αδυνατίσει, να εμφανίσει τάσεις φυγής (υπάρχουν γάτοι που πήδηξαν ακόμα κι από τον πέμπτο όροφο για να ζευγαρώσουν) ή να γίνει αρκετά επιθετικός. Η θηλυκή γάτα που έχει αρκετούς οίστρους και δε ζευγαρώνει ή στειρώνεται μπορεί να αναπτύξει πυομήτρα και να χρειαστεί επέμβαση, να γίνει επιθετική προς τα άλλα ζώα και τους ανθρώπους και να εμφανίσει κυριαρχική συμπεριφορά. Μια θηλυκή γάτα δεν επιτρέπεται να ζευγαρώνει πάνω από τρεις φορές σε περίοδο δεκατεσσάρων μηνών, για το καλό της δικής της υγείας και των μικρών της. Είστε διατεθειμένος να κάνετε υπομονή στους οίστρους της θηλυκής, εσείς και η οικογένειά σας ή να υποφέρετε ένα αρσενικό που ψεκάζει;



Γραμμές
Η γνώση του γενεαλογικού δέντρου συχνά υποτιμάται από τους νέους εκτροφείς,που χρειάζονται αρκετό καιρό ώστε να κατανοήσουν τι πρέπει να ψάχνουν σε κάθε γενεαλογικό δέντρο και να αναγνωρίζουν τις λεγόμενες «γραμμές».Συχνά ανακαλύπτουν ότι η γάτα που απέκτησαν ως βάση του εκτροφείου τους αργότερα δεν τους καλύπτει όσον αφορά το γενεαλογικό δέντρο.Για παράδειγμα,μπορεί οι πρόγονοί της να έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλά ζευγαρώματα και να είναι δύσκολο να της βρουν ταίρι.Επίσης μπορεί οι πρόγονοί της να έχουν κληροδοτήσει στους απογόνους τους μη αποδεκτά χαρακτηριστικά,ή κληρονομικές ασθένειες. Πολλοί δε γνωρίζουν τι πρέπει να προσέξουν σε ένα γενεαλογικό δέντρο.Το γεγονός ότι μια γάτα έχει pedigree δε σημαίνει πάντα ότι αυτή η γάτα είναι καθαρόαιμη,καθώς σε κάποιες φυλές οι διασταυρώσεις με άλλες φυλές ώστε να διευρυνθεί το γενετικό υλικό τους,είναι ακόμα αποδεκτές.Για κάποιες άλλες επιτρέπονται ζευγαρώματα με επιβήτορες που μοιάζουν πολύ με τις καθαρόαιμες γάτες της φυλής,αλλά δεν έχουν pedigree,για τον ίδιο λόγο.Παρόλη την ύπαρξη πολύ αυστηρών κανόνων όσον αφορά ποιες διασταυρώσεις είναι επιτρεπτές και ποιες όχι,υπήρξαν στο παρελθόν κάποιες που έγιναν άναρχα,με αρνητικά αποτελέσματα για τη φυλή,όπως τη μετάδοση του γονιδίου Ιμαλαΐων στα Μέην Κουν.


Πως μπορείτε να ελέγξετε αν το pedigree της γάτας σας είναι σωστό;

Κάποιοι ευρωπαϊκοί όμιλοι σημειώνουν στο pedigree τον κωδικό EMS για κάθε γάτα. Για παράδειγμα, ο κωδικός EMS για τις Νορβηγικού Δάσους είναι «NFO»,για τις Ιερής Βιρμανίας «SBI» και για τις Μέην Κουν «MCO». Αν πάνω στο pedigree αναφέρεται κωδικός «XSH» ή «XLH» σημαίνει ότι η γάτα δεν είναι καθαρόαιμη,καθώς ο πρώτος κωδικός αναφέρεται στις κοινές κοντότριχες και ο δεύτερος στος κοινές μακρύτριχες γάτες. Μπορεί επίσης να βρείτε κάποια σημείωση όπως “exp.1e generation” όπου το «exp.» σημαίνει πειραματικό, οπότε και πάλι δεν έχετε να κάνετε με μια καθαρόαιμη γάτα.
Ακόμα κι αν δε γνωρίζετε τι σημαίνουν όλοι οι κωδικοί, μπορείτε να απευθυνθείτε στον όμιλο που εξέδωσε το Pedigree ώστε να σας λύσουν τις απορίες σας.Υπάρχουν επίσης πολλά sites που παρέχουν εξηγήσεις όσον αφορά τους κωδικούς και τους χρωματισμούς.Μη θεωρείτε δεδομένο ότι ένα pedigree είναι ένδειξη ποιότητας ή διαφάνειας,ούτε όσον αφορά τη γάτα,ούτε όσον αφορά τον εκτροφέα της.Κάντε την έρευνά σας,πηγαίνετε πίσω όσο περισσότερες γενιές μπορείτε,και να θυμάστε ότι ένα Pedigree δεν αποτελεί εγγύηση.Τέλος,από το γενεαλογικό δέντρο της γάτας σας μπορείτε να βγάλετε συμπεράσματα για το ποσοστό ενδογαμίας στη γραμμή της. Καλό θα ήταν να ελέγξετε πέρα από τις 4-5 γενιές που αναφέρονται στο pedigree,και να εντοπίσετε γάτες που εμφανίζονται αρκετές φορές στο γενεαλογικό της δέντρο.Υπάρχουν επίσης προγράμματα που υπολογίζουν το ποσοστό ενδογαμίας σε κάθε γραμμή.
Έχετε απορίες σχετικά με τα χρώματα των μικρών που θα προκύψουν ή θέλετε να μάθετε τι χρώμα αρσενικό πρέπει να διαλέξετε για να έχετε συγκεκριμένο χρώμα μικρών; Θα πρέπει να μελετήσετε το γενεαλογικό δέντρο της γάτας σας,και να εντοπίσετε τι χρωματικούς συνδυασμούς «κουβαλά»,όπως και η γάτα που θα τη ζευγαρώσετε. Κάποια χρώματα είναι πιο εύκολο και πιθανό να εμφανιστούν, κάποια άλλα απαιτούν την ύπαρξη χρωμοσώματος που περιέχει το συγκεκριμένο χρώμα και από τους δύο γονείς. Οπότε θα πρέπει να ανατρέξετε σε κάποιες βασικές αρχές γενετικής αν σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο θέμα.

Γενετικά προβλήματα

Γενετικά προβλήματα εμφανίζονται σε όλα τα ζωντανά πλάσματα. Άλλα είναι απλά αισθητικά,ενώ άλλα θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του ζώου. Τα γενετικά ή κληρονομικά προβλήματα διαφοροποιούνται από τα εκ γεννετής. Τα πρώτα μεταφέρονται από τους γεννήτορες στους απογόνους ενώ τα δεύτερα μπορεί να είναι γενετικά,αλλά μπορεί να προκληθούν κι από εξωτερικούς παράγοντες. Για παράδειγμα,μπορεί η μητέρα να εκτεθεί σε χημικά κατά τη διάρκεια της κύησης,που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη των εμβρύων.
Όταν κάποια γατάκια της γέννας παρουσιάσουν κάποια ανωμαλία,μπορούμε συχνά να ανακαλύψουμε αν πρόκειται για κληρονομικό ή εκ γενετής πρόβλημα.Για παράδειγμα αν όλα τα γατάκια έχουν κόμπους στην ουρά,μπορούμε να καταλάβουμε ότι μάλλον το κληρονόμησαν από τους προγόνους τους. Αν όμως το κάθε γατάκι παρουσιάζει διαφορετική ανωμαλία (π.χ. ένα έχει κόμπο στην ουρά,κάποιο άλλο δυσπλασία στο πόδι,ενώ ένα τρίτο αντεστραμμένη σπονδυλική στήλη) τότε προφανώς αυτά τα προβλήματα προκλήθηκαν από εξωτερικούς παράγοντες. Το κάθε γατάκι δε βρίσκεται στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης την ίδια στιγμή,μέσα στη μήτρα. Οπότε αν για παράδειγμα η μητέρα έρθει σε επαφή με κάποια τοξική ουσία κατά τη διάρκεια της κύησης,το δηλητήριο μπορεί να επηρεάσει το κάθε γατάκι με διαφορετικό τρόπο.
Τα κληροδοτούμενα χαρακτηριστικά μεταφέρονται με επικρατούντα ή υπολειπόμενα γονίδια. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιο γατάκι λάβει ένα επικρατές κι ένα υπολειπόμενο γονίδιο για ένα χαρακτηριστικό του,το επικρατές γονίδιο θα εμφανιστεί,ενώ το υπολειπόμενο θα αποκρυφτεί. Το ότι δε θα εμφανιστεί όμως δε σημαίνει ότι δεν το έχει,κι αυτό το κάνει φορέα του υπολειπόμενου αυτού γονιδίου στις μελλοντικές γενιές. Μπορεί δηλαδή να μην νοσήσει από κάποια κληρονομική ασθένεια, αλλά να την κληροδοτήσει στους απογόνους του.
Υπάρχουν κάποιες ασθένειες που συνδέονται με το φύλο,και κάποιες που δε συνδέονται.Οι πρώτες ονομάζονται «X-linked»,καθώς εντοπίζονται στο χρωμόσωμα Χ,το οποίο τα θηλυκά έχουν διπλό,ενώ τα αρσενικά μονό.Οι δεύτερες ονομάζονται αυτόσωμες.Αν μια ασθένεια μεταφέρεται με υπολειπόμενο γονίδιο,και συνδέεται με το φύλο,τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν,από ότι τα θηλυκά.Τα θηλυκά πρέπει να έχουν το υπολειπόμενο γονίδιο και στα δύο χρωμοσώματα Χ τους,για να ασθενήσουν,ενώ τα αρσενικά αρκεί να έχουν το υπολειπόμενο γονίδιο στο μοναδικό τους χρωμόσωμα Χ ώστε να αναπτύξουν τη νόσο.
Κάποιες ασθένειες εμφανίζονται σε μία μόνο φυλή,κάποιες σε αρκετές,και κάποιες ακόμα και σε διαφορετικά είδη.Παρόλο που συχνά αναφέρεται ότι κάποιες φυλές εμφανίζουν μια συγκεκριμένη ασθένεια συχνά,αυτό δεν είναι πάντα ακριβές. Μπορεί μια ασθένεια να εμφανίζεται μόνο σε κάποιες συγγενείς φυλές,αλλά μπορεί επίσης οι περισσότεροι εκτροφείς της μιας φυλής να εξετάζουν τα ζώα τους για την ασθένεια,ενώ μιας άλλης όχι,κι έτσι να εξαπλώνεται.
Όταν πρόκειται να εξετάσετε τις γάτες σας για μία από αυτές τις ασθένειες,καλό θα ήταν να αναζητήσετε κάποιον κτηνίατρο ή κλινική με πείρα στη συγκεκριμένη ασθένεια. Υπάρχουν εργαστήρια που ειδικεύονται σε εξετάσεις ασθενειών,και θα ήταν προτιμότερο να τα προτιμήσετε παρά να κάνετε ένα γρήγορο τεστ στον κτηνίατρο της γειτονιάς σας. Πριν αγοράσετε ένα γατάκι από ένα εκτροφείο,ζητήστε από τον εκτροφέα τα τεστ που αποδεικνύουν την υγεία των γονιών του.Ένας εκτροφέας που δεν έχει κάτι να κρύψει δε θα φοβηθεί να σας δώσει αντίγραφα των εξετάσεων,ούτε θα προσπαθήσει να τα παραποιήσει.

Εξοπλισμός
Ο κάθε εκτροφέας έχει τον δικό του τρόπο να φροντίζει τα γατάκια του,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ένας τρόπος είναι σωστότερος από τον άλλο.Ανάλογα με την κατάσταση στο σπίτι σας και τις προτιμήσεις σας,μπορεί κάποια λύση που απέρριψε κάποιος,να είναι ό,τι πρέπει για εσάς. Για παράδειγμα,κάποιοι εκτροφείς θεωρούν το κλουβί για γατάκια κατακριτέο,ενώ άλλοι απαραίτητο.Ακούστε διάφορες γνώμες,και μετά προσπαθήστε να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς. Βασική αρχή είναι να φτιάξετε για την εκάστοτε βασίλισσά σας ένα δικό της χώρο ώστε να έχει εκεί τη φωλιά της και να μην μπορεί κανένας να την ταράξει, ή κάποιος αρσενικός να απειλήσει τα γατάκια της και την ίδια.
Κάποιοι παράγοντες που καθορίζουν το περιβάλλον στο οποίο θα μεγαλώσουν τα γατάκια είναι το σπίτι σας,η οικογένειά σας,τα διαθέσιμα προϊόντα στην περιοχή σας και φυσικά η...γάτα σας.Για παράδειγμα μπορεί εσείς να φτιάξετε την ομορφότερη φωλιά για τη γέννα,αλλά η γάτα σας να προτιμήσει να γεννήσει στο κρεβάτι σας,οπότε το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να απλώσετε μερικές πετσέτες με την ελπίδα να σώσετε το στρώμα σας.Επίσης μερικές φορές είναι δύσκολο να πείσετε τη γάτα σας ότι τα γατάκια της είναι ασφαλέστερα στο κουτί τους.Μερικές γάτες μάλιστα προτιμούν να μεταφέρουν τα γατάκια τους κάθε εβδομάδα και σε διαφορετικό μέρος.Αν επιλέξει να τα βγάλει από το κουτί,αφήστε την να το κάνει,απλά σιγουρευτείτε ότι είναι ζεστά και άνετα στο σημείο όπου τα μεταφέρει.Αν η μαμά είναι χαρούμενη,θα είναι και τα γατάκια.Μπορείτε να βρείτε πολλά αυτοσχέδια κουτιά γέννας στο διαδίκτυο,ή να αγοράσετε ένα έτοιμο.



Είναι χρήσιμο να έχει το κατάλληλο ύψος ώστε να μπορεί να μπαίνει η μαμά αλλά να μη μπορούν να βγαίνουν τα μικρά,κι επίσης να έχει μια τρύπα από την οποία να χωρούν μόνο τα μωρά:έτσι οι ενήλικες δε θα μπορούν να τρώνε την τροφή των μωρών,που συνήθως αποτελεί εκλεκτό έδεσμα.Πολλοί χρησιμοποιούν χαρτοκιβώτια για τη γέννα,που βολεύουν πολύ,καθώς μπορείτε να τα πετάξετε αφού γεννηθούν τα γατάκια και να τα μεταφέρετε σε ένα καθαρό κουτί.Μην ξεχνάτε όμως ότι τα χαρτοκιβώτια,ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για φρούτα,μπορεί να έχουν πολλά μικρόβια ή παράσιτα.Αν επιμένετε να χρησιμοποιήσετε χάρτινο κουτί,αγοράστε ένα καινούριο κουτί αποθήκευσης.Μπορείτε επίσης να αγοράσετε πτυσσόμενα σπιτάκια για γάτες,που μοιάζουν με μικρές σκηνές.Βολεύουν και για φωλιές,αλλά και για σπίτι τις πρώτες εβδομάδες ζωής των μικρών,και μπορείτε να τα μαζέψετε και να τα αποθηκεύσετε εύκολα όταν δεν τα χρειάζεστε.Σε όλους τους χώρους όπου ξαπλώνουν τα μικρά,καλό είναι να είναι στρωμένες πάνες για κουτάβια,ή λευκά υφάσματα.Μπορείτε έτσι εύκολα να εντοπίσετε κηλίδες από αίμα ή διάρροια,και να καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά.
Υπάρχουν επίσης πτυσσόμενα κάγκελα που σχηματίζουν ένα «πάρκο» για γατάκια.Βοηθά πολύ όταν τα μικρά θα αρχίσουν να εξοικειώνονται με το υπόλοιπο σπίτι,καθώς λόγω του μικρού μεγέθους τους και της έμφυτης περιέργειάς τους μπορεί να κολλήσουν στα πιο απίθανα μέρη ή να μασουλήσουν καλώδια.




Όσον αφορά τις αμμολεκάνες,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεκάνες που προορίζονται για μπάνιο μωρών,ή καλάθια μπουγάδας.Τα γατάκια χρειάζονται μια μικρή και χαμηλή αμμολεκάνη,για να μπορούν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν.Ανάλογα τη φυλή,θα χρειαστείτε κάποια προϊόντα περιποίησης.Τα γατάκια θα πρέπει να μάθουν να δέχονται το κόψιμο των νυχιών,το καθάρισμα των αυτιών,το βούρτσισμα,και πιθανότατα το μπάνιο.




Επίσης χρειάζεστε ένα μικρό ονυχοδρόμιο,ώστε να μάθουν να ξύνουν εκεί να νύχια τους.Προτιμήστε κάτι όχι πολύ ψηλό,καθώς υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσουν αν πέσουν.





Τέλος,στρώστε όσο περισσότερο μέρος του πατώματος με μοκέτα ή χαλί,ειδικά αν η γέννα σας είναι το χειμώνα.Μπορεί η θέρμανση του σπιτιού να είναι αρκετή για εμάς,αλλά ακόμα και μισή ώρα στο κρύο πάτωμα για ένα νεογέννητο γατάκι μπορεί να αποβεί μοιραία.



Κίνδυνοι
Η εκτροφή δεν είναι πάντα εύκολη ή χαρούμενη υπόθεση,κι όλοι οι εκτροφείς έχουν να σας διηγηθούν μια άσχημη εμπειρία ή μια δύσκολη γέννα.Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες κάτι να πάει στραβά,και πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για αυτό.Γατάκια μπορεί να πεθάνουν,μητέρες μπορεί να αρρωστήσουν βαριά ή ακόμα και να πεθάνουν σε νεαρή ηλικία.Ευτυχώς με προσοχή και τη βοήθεια των κτηνιάτρων τα περιστατικά αυτά αραιώνουν,αλλά καλό είναι να έχετε κατά νου ότι μια εγκυμοσύνη είναι ρίσκο και για τη μαμά,και για τα γατάκια.

Κίνδυνοι για τη μητέρα


Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω,μερικές φορές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της γέννας μπορεί να αποβούν μοιραίες.Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι ένα μωρό να είναι πολύ μεγάλο και να μη μπορεί η μαμά να το γεννήσει.Επίσης μερικές φορές η μήτρα συστρέφεται,και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο και της μητέρας και των μικρών αν δε διαγνωστεί έγκαιρα από το γιατρό και δεν επέμβει.Ελλοχεύει επίσης ο κίνδυνος της εκλαμψίας πριν ή μετά τη γέννα,που εγκυμονεί κινδύνους και για τη μητέρα και για τα μικρά της.

Κίνδυνοι για τα γατάκια


Τα γατάκια είναι πάρα πολύ ευαίσθητα και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο μεγάλωμά τους. Μπορεί να είναι ένα βρώμικο ματάκι που δεν προσέχθηκε αρκετά και υποτροπίασε,ή μια βακτηριακή λοίμωξη με σοβαρές συνέπειες.Ο χώρος τους πρέπει πάντα να είναι πεντακάθαρος,και να μην έρχονται σε επαφή με ζώα που μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες,ή ανθρώπους που μπορεί να μεταφέρουν με τα χέρια ή τα παπούτσια τους μικρόβια.Επίσης πολλοί κίνδυνοι τραυματισμών ελλοχεύουν όταν τα γατάκια αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους. Χρειάζεται πολύ προσοχή με την άμμο,καθώς τα περισσότερα γατάκια,όπως και τα ανθρώπινα μωρά,τείνουν να δοκιμάζουν οτιδήποτε για να δουν αν τρώγεται.Μια άμμος που κάνει σβώλους μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο σε ένα μικρό γατάκι αν την καταπιεί. Δαγκωματιές σε καλώδια,σκαρφάλωμα σε ψηλά σημεία,είσοδος σε εσοχές από τις οποίες δε μπορούν να βγουν μόνα τους έπειτα:είναι όλα θέματα που πρέπει να προσέξετε πολύ όταν μεγαλώνετε γατάκια.

Κοινωνικοποίηση
Σωστή κοινωνικοποίηση των μικρών σημαίνει να τα εξοικειώσετε με οτιδήποτε μπορεί να συναντήσουν στη μετέπειτα ζωή τους. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ένα σωστά κοινωνικοποιημένο γατάκι δεν πρόκειται να φοβηθεί ποτέ, τίποτα, ούτε ότι όλα τα γατάκια που προέρχονται από το ίδιο εκτροφείο θα έχουν ίδιες αντιδράσεις. Κάθε γατάκι είναι μοναδικό,και αντιδρά διαφορετικά στα ερεθίσματα. Αυτό που μπορείτε να διδάξετε στα γατάκια είναι να μη φοβούνται τους δυνατούς θορύβους,όπως αυτός της ηλεκτρικής σκούπας,του κουδουνιού,του ραδιόφωνου ή της τηλεόρασης,και των ανθρώπων που μιλούν δυνατά.Μπορείτε επίσης να του μάθετε να δέχεται την αγκαλιά,το κόψιμο των νυχιών,τον έλεγχο των δοντιών και των αυτιών,το μπάνιο,το βούρτσισμα,το κράτημα για εκθέσεις,γενικά,ό,τι θέλετε να γνωρίζει ως ενήλικη γάτα μπορείτε να του το μάθετε αυτή την περίοδο.Τα γατάκια δε χρειάζονται ώρες εκπαίδευσης,δέκα λεπτά την ημέρα είναι αρκετά.Εξάλλου το πιο σημαντικό από όλα είναι να μεγαλώσουν σε ένα ισορροπημένο περιβάλλον, με πολύ αγάπη.

 

Διαχείριση
Είναι χρήσιμο να κρατάτε ένα μικρό ιστορικό,ειδικά αν έχετε πολλές γάτες στο εκτροφείο σας.Θα πρέπει να θυμάστε πότε ήταν ο τελευταίος οίστρος κάθε θηλυκού,πότε είχε την τελευταία της γέννα,να παρακολουθείτε καθημερινά το βάρος των μικρών,πότε πρέπει να αποπαρασιτωθεί η κάθε γάτα ή η κάθε γέννα,και πότε πρέπει να εμβολιαστούν οι γάτες ή τα γατάκια.Υπάρχουν έτοιμοι πίνακες στο διαδίκτυο με τους οποίους μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία βάρους των μικρών,απλά συμπληρώνοντάς τους σε τακτά χρονικά διαστήματα,ζυγίζοντάς τα την ίδια ώρα κάθε μέρα (όχι το απόγευμα της πρώτης μέρας,ούτε το πρωί της επομένης,θα σας δώσει εντελώς λάθος εικόνα).Αν κάποιο γατάκι δεν παίρνει βάρος για αρκετές μέρες,ή αρχίσει να χάνει βάρος,είναι λόγος ανησυχίας.





Έξοδα
Η εκτροφή είναι μια ασχολία με πολλές δαπάνες. Εκτός από τα έξοδα αγοράς και συντήρησης μιας γάτας φυλής, τα χρήματα που απαιτεί η περίθαλψη της θηλυκής γάτας, οι τροφές των μικρών, τα εμβόλια, οι αποπαρασιτώσεις τους και τα χαρτιά τους συμπληρώνουν ένα διόλου αμελητέο ποσό. Υπολογίστε ότι η γατούλα σας θα πρέπει να τρέφεται με καλής ποιότητας τροφή για μικρά γατάκια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που είχατε ίσως συνηθίσει. Θα χρειαστεί επίσης κάποιες βιταμίνες ως συμπλήρωμα, ίσως και ασβέστιο. Οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο για ψηλάφηση και υπέρηχο θα σας βεβαιώσουν ότι όλα πάνε καλά, και θα σας δώσουν έναν πιθανό αριθμό μικρών για να ξέρετε τι να περιμένετε. Αν όλα πάνε κατʼ ευχήν, η γατούλα σας σε περίπου δυο μήνες θα φέρει στον κόσμο τα μικρά της. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που χρειάζεται καισαρική, και συνήθως η γάτα στειρώνεται ταυτόχρονα. Θα πρέπει να είστε έτοιμοι και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς δεν πρόκειται για επέμβαση ρουτίνας, και το κόστος είναι ανάλογο. Κάποιες γατούλες αρνούνται να θηλάσουν τα μικρά τους, ή γίνονται επιθετικές μαζί τους. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αναλάβετε εσείς το τάισμά τους ανά δίωρο, να τα κρατάτε σε θερμοκρασία σώματος της μαμάς τους, και να φροντίζετε για την αφόδευσή τους, καθώς τα νεογέννητα γατάκια δεν έχουν έλεγχο του σφιγκτήρα. Πολλές φορές βέβαια ακόμα κι αν κανείς τα κάνει όλα σωστά, τα γατάκια δεν επιβιώνουν χωρίς μητρικό γάλα.





Αν τα γατάκια και η μαμά είναι υγιείς, ετοιμαστείτε να συντηρήσετε τη γατοοικογένεια για το επόμενο τρίμηνο. Τροφή για τα γατάκια, που μπορεί να κυμαίνονται από δύο έως επτά στον αριθμό, για τη μαμά τους, η ανάλογη ποσότητα άμμου για τις ανάγκες τους, οι αποπαρασιτώσεις τους εσωτερικά και εξωτερικά, οι επισκέψεις τους στον κτηνίατρο, ο εμβολιασμός τους σε τρεις δόσεις, η έκδοση των πιστοποιητικών τους, και αν το επιθυμείτε, η ηλεκτρονική τους σήμανση, έχουν μεγάλο κόστος, ειδικά αν τα υπολογίσετε επί τον αριθμό των μικρών σας. Και όλα αυτά βέβαια σε περίπτωση που όλα σας τα γατάκια και η μαμά τους είναι υγιή,σε διαφορετική περίπτωση απαιτείται η ανάλογη ιατρική περίθαλψη.

Επιλογή της σωστής οικογένειας

Δώδεκα εβδομάδες μετά τη γέννησή τους, τα μικρά σας θα είναι έτοιμα να μετακομίσουν με την παντοτινή τους οικογένεια. Υπάρχουν άνθρωποι που θα νοιαστούν για τα μικρά σας όπως εσείς όλο αυτό τον καιρό; Πολλοί σε μια γατούλα ράτσας βλέπουν ένα χρυσωρυχείο, βάζοντάς τη να ζευγαρώνει συνεχώς χωρίς εξετάσεις και σωστή φροντίδα, και πουλώντας τα γατάκια της. Άλλοι θεωρούν ότι μια γάτα ράτσας τους προσδίδει κύρος, όπως το νέο τους πανάκριβο αυτοκίνητο, και δε θα διστάσουν να την πετάξουν στο δρόμο όταν τη βαρεθούν, ή περάσει η μόδα. Κάποιοι δεν έχουν ιδέα τι συνεπάγεται η απόκτηση μιας φυλής με ιδιαιτερότητες, όπως η περσική, που απαιτεί τακτικό βούρτσισμα, καθάρισμα ματιών και μύτης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και να καταλήξει στη γυάλα ενός πετ σοπ,ή ακόμα χειρότερα, στο δρόμο. Θλιβερό θέαμα τα τελευταία χρόνια στους δρόμους της χώρας μας είναι να βλέπουμε ανάμεσα στα δεκάδες αδέσποτα γατάκια και πολλά γατάκια ράτσας. Υπάρχουν άνθρωποι που ενθουσιάζονται με τις φωτογραφίες γατών φυλής χωρίς να γνωρίζουν το χαρακτήρα τους, και ανακαλύπτουν ότι δε μπορούν να συμβιώσουν μαζί με το γατάκι τους επειδή είναι πολύ ζωηρό/απαιτητικό/ήσυχο, κτλ. Τέλος, υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι ενημερωμένοι σωστά και θα αφήσουν το γατάκι σας στη γειτονιά για να «χαρεί τον έρωτά του» μόλις του έρθει οίστρος, ή το πολύ πολύ να βρουν κάποιο γατάκι ίδιας φυλής για να το ζευγαρώσουν, χωρίς να έχουν κάνει τις εξετάσεις που πρέπει. Είστε σίγουρος ότι θα το νοιαστούν όπως νοιαστήκατε εσείς για τους γονείς του; Αυτή την τύχη θέλετε να έχει το γατάκι που με τόση αγάπη αναθρέψατε;
Σκεφτείτε επίσης το ενδεχόμενο κάποια γατάκια να μη σας τα ζητήσει κανείς. Έχετε τη δυνατότητα να τα κρατήσετε; Διαθέτετε το χώρο και τα χρήματα για να τους προσφέρετε ό,τι χρειάζεται ένα υγιές κατοικίδιο; Έχετε τη δυνατότητα να πάρετε πίσω ένα ενήλικο ζωάκι που έχετε δώσει αν το κακομεταχειρίζονται, ή αν πολύ απλά δε μπορεί πια να το κρατήσει οι οικογένειά του;Η ευθύνη για τη σωστή επιλογή οικογένειας για τα μικρά που θα έρθουν στον κόσμο βαραίνει πρώτα από όλα τον εκτροφέα τους,και θα πρέπει να είστε έτοιμοι να αξιολογήσετε τους υποψηφίους και να βρείτε το καλύτερο σπίτι για κάθε ένα από τα μικρά σας.

 



 

http://www.peteducation.com

http://www.breeding-cats.com

http://www.cfa.org/caring.html#catterycare

http://www.pawpeds.com/pawacademy/beginnerscorner/breedingalitter/literature.html

https://shop.strato.de/epages/15491778.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/15491778/Categories