Ωτίτιδες

Ριπήτ



Έξωωτίτιδα

Είναι η φλεγμονή του έξω ωτός από μικρόβια, παράσιτα (ψώρα), μύκητες, αλλεργικά αίτια κλπ.

Αν η γάτα τινάζει το κεφάλι της, ξύνει τα αυτιά της και στον ακουστικό της πόρο υπάρχει υγρό συνήθως άσχημης μυρωδιάς είναι βέβαιο ότι έχει έξω ωτίτιδα (τουλάχιστον).


Έξωωτίτιδα από μικρόβια ή μύκητες.

Οφείλεταισε μικρόβια ή μύκητες που αναπτύσσονται μετά από πτώση της άμυνας του οργανισμού της γάτας από ιώσεις (Λευχαιμία και Ανοσοανεπάρκεια), παράσιτα των αυτιών (ψώρα), τραυματισμούς (ξένο σώμα), νεοπλασία. Η θεραπεία πρέπει να αρχίσει έγκαιρα πριν παρουσιαστούν μη αναστρέψιμες βλάβες (κώφωση κλπ).

Ο γιατρός αφού εξετάσει πολύ καλά την γάτα θα σας συστήσει την σωστή θεραπεία για την μικροβιακή ή μυκητιακή ωτίτιδα. Είναι σημαντικό μόλις θεραπευτεί από την ωτίτιδα να την εξετάσει ξανά ο γιατρός μήπως υποβόσκει άλλη αιτία.




Έξωωτίτιδα από Otodectes cynotis.

Μεταδίδεται πολύ εύκολα από γάτα σε γάτα. Είναι η πιο κοινή νόσος του αυτιού και οφείλεται στο παράσιτο Otodectes cynotis (ψώρα αυτιών). Νεαρά γατάκια, πολύ ηλικιωμένες καθώς και γάτες με αδύνατο αμυντικό σύστημα είναι δυνατόν να "φιλοξενούν" στα αυτιά τους μεγάλο αριθμό από αυτά τα παράσιτα.

Ο γιατρός αφού εξετάσει και διαγνώσει την νόσο θα σας προτείνει την καταλληλότερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία. Αν βρεθεί να νοσεί μια από τις γάτες που ζουν μαζί, πρέπει να θεραπεύονται όλες μαζί οι γάτες της ομάδας.

Μέση ωτίτιδα

Είναι η φλεγμονή του μέσου ωτός. Μπορεί να ξεκινήσει με είσοδο μικροβίων του ακουστικού πόρου σε αυτό (ρήξη τυμπάνου), με είσοδο μικροβίων του φάρυγγα ("Γρίπη") και με ανάπτυξη πολυπόδων ή όγκων στο μέσο ους.

Παρατηρείται γενικώς τίναγμα του κεφαλιού, άγγιγμα του αυτιού με το πόδι, και μερικές φορές κλίση του κεφαλιού που συνοδεύεται με πόνο.

Ο γιατρός μετά από πλήρη γενική φυσική εξέταση θα σας ζητήσει να προχωρήσει σε γενική αναισθησία και συμπληρωματική εξέταση της ασθενούς γάτας. Με τον εντοπισμό του αιτίου της μέσης ωτίτιδας ξεκινά και η θεραπεία. Υπάρχει περίπτωση ακόμη και μετά από επιτυχή θεραπεία να παραμείνουν οι κινήσεις του κεφαλιού.


Έσωωτίτιδα

Είναι η φλεγμονή του έσω ωτός και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών οφείλεται σε μέση ωτίτιδα που εξελίχθηκε.

Παρατηρείται κλίση του κεφαλιού προς το ένα μέρος και όταν προσπαθήσει να περπατήσει γέρνει, παραπατάει, πέφτει ή "κάνει στροφές".

Δυνατόν να παρατηρηθούν κινήσεις του κεφαλιού πότε προς την μια πλευρά και πότε προς την άλλη. Στα μάτια μπορεί να παρατηρηθούν συνεχείς κινήσεις δεξιά- αριστερά ή πάνω- κάτω. Συνηθισμένα συμπτώματα είναι η ναυτία και ο εμετός.

Ο γιατρός αφού καταλήξει σε διάγνωση θα σας συστήσει τα πιο κατάλληλα φάρμακα για χρονικό διάστημα συνήθως μεγαλύτερο του ενός μηνός ή εγχείρηση.


Άλλα προβλήματα των αυτιών



Εξωπαράσιτα

Otodectescynotis

Η πιο συνηθισμένη νόσος των αυτιών (αναφερθήκαμε παραπάνω).


Sarcoptesscabei

Αν η γάτα χάνει τρίχες στο πτερύγιο των αυτιών και στην περιοχή του κεφαλιού μεταξύ των αυτιών της πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό της για μια πλήρη δερματολογική εξέταση. Υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται για ένα είδος ψώρας που φέρνει συνήθως πολύ φαγούρα και μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σώμα.


Trombiculaautumnalis

Αν προσέξετε (συνήθως το φθινόπωρο) στο πτερύγιο των αυτιών, στο πρόσωπο ή στα πόδια της γάτας πορτοκαλί σφαιρίδια σαν το κεφαλάκι της καρφίτσας μπορεί να πρόκειται για μόλυνση από “λάρβες” του παρασίτου. Συνήθως προκαλούν έντονο ερεθισμό και χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση.


Τραύματα

Συμβαίνουν πολύ συχνά μετά από συμπλοκή γάτων μεταξύ τους. Είναι μολυσμένα και χρειάζονται οπωσδήποτε γιατρό. Aν περιλαμβάνεται τραυματισμός του χόνδρου η επούλωση είναι αργή και η φροντίδα που απαιτείται μεγαλύτερη.


Αιμάτωμα

Αν η γάτα γέρνει το κεφάλι της προς την μία μεριά και κουνάει με μαλακές κινήσεις το κεφάλι της προσέξετε στο πτερύγιο του αυτιού αν έχει σχηματιστεί ξαφνικά μια αρκετά μεγάλη φούσκα. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για αιμάτωμα. Δημιουργείται όταν σπάσει ένα αιμοφόρο αγγείο και αιμορραγήσει μεταξύ δέρματος και χόνδρου. Συνήθως παρουσιάζεται στην εσωτερική (άτριχη) επιφάνεια του πτερυγίου του αυτιού και συμβαίνει όταν η γάτα λόγω έντονης φαγούρας (ψώρα του αυτιού) ξύσει βίαια το αυτί της.

Το αιμάτωμα αν αφεθεί χωρίς θεραπεία παραμορφώνει το σχήμα του αυτιού.


Αυτοάνοσες δερματικές νόσοι

Αν παρατηρήσετε κρούστες στην κορυφή των αυτιών και ταυτόχρονα στην βάση των νυχιών είναι ανάγκη να επισκεφτείτε τον γιατρό της γάτας σας. Είναι πιθανόν να πρόκειται για την εμφάνιση κάποιου αυτοάνοσου δερματικού προβλήματος.


Ηλιακή ακτινοβολία

Αν είναι εφικτό γάτες με αυτιά ανοιχτού χρώματος ή άσπρα πρέπει να μην εκτίθενται άμεσα στις ακτίνες του ήλιου μεταξύ 10πμ και 4μμ.

Αν το δέρμα του αυτιού της γάτας είναι ροζ, έχει πιτυρίδα, κρούστες και διαβρώσεις. Αν κουνάει τόσο απότομα το κεφάλι της -από την φαγούρα- ώστε να προκαλεί αιμορραγίες στην άκρη των αυτιών της, κλείστε ραντεβού με τον γιατρό.

Σε σοβαρές περιπτώσεις αναπτύσσεται κακοήθης όγκος (Καρκίνωμα πλακώδους επιθηλίου).


Καρκίνωματων κυψελιδοπαραγωγών αδένων

Αναπτύσσεται στον ακουστικό πόρο και συνήθως πολύ κοντά στο τύμπανο. Δυστυχώς μπορεί να δώσει μετάσταση σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ο γιατρός το ανακαλύπτει κατά την διάρκεια της ωτοσκόπησης.