Balinese

Fotoula
Πηγή: http://www.cfa.org/breeds/profiles/balinese.html

"Πάρτε μια σιαμαία γάτα φορέστε της μια «ερμίνα» και έχετε μια Balinese."




Τι είναι τόσο σπουδαίο σε αυτή τη γάτα; Όλα! Ρωτήστε όποιον ζει με ένα από αυτά τα διάσημα γατιά, τι είναι αυτό που κάνει σπουδαία αυτή τη φυλή και θα πυροδοτήσετε ένα μονόλογο που θα τελειώσει μόνο όταν εξαντληθεί ο ομιλητής. Κάτω από εκείνο το μακρύ, μεταξωτό παλτό που φορά τόσο υπερήφανα, αυτή η όμορφη γάτα είναι όλες οι σιαμαίες μαζί και αυτό συμπεριλαμβάνει και το ταμπεραμέντο τους. Παρά το βασιλικό παράστημα και την αριστοκρατική εμφάνισή της, είναι κλόουν με μια καρδιά τόσο μεγάλη όσο μια σκηνή τσίρκων.


Για να μετρήσετε το επίπεδο νοημοσύνης της, πρέπει να κοιτάξετε μόνο εκείνα τα μάτια σαπφείρου που λαμπυρίζουν γεμάτα επαγρύπνηση και υγιή περιέργεια.


Αν και είναι το ίδιο εκδηλωτική και στοργική όπως μια Siamese, είναι κάπως λιγότερο ομιλητική και η χροιά της φωνής της είναι ηπιότερη. Ο καλλωπισμός είναι απλός, γιατί το τρίχωμα της δεν μοιάζει με αυτό των υπόλοιπων όπως το διπλό παλτό των περισσότερων longhaired φυλών. Ένα περιστασιακό βούρτσισμα και μπάνιο της είναι αρκετό.



Γενικά γίνεται αποδεκτό ότι η φυλή δημιουργήθηκε ως αυθόρμητη μετάλλαξη (διασταύρωσης) μιας longhaired και μια σιαμαίας γάτας. Προφανώς, η μητέρα φύση αποφάσισε ότι η ήδη λαμπρή φυλή των σιαμαίων θα μπορούσε να γίνει λαμπρότερή με την προσθήκη μακριού τριχώματος στο λυγερό σώμα αυτής της ασιατικής ομορφιάς. Το μήκος του τριχώματος είναι η μόνη διαφορά μεταξύ μια Siamese μιας Balinese. Λίγα είναι γνωστά σχετικά με την καταγωγή της Balinese. Μερικοί λένε υπάρχει ότι τουλάχιστον ένας κινεζικός τάπητας που απεικονίζει μια point longhairs. Η Cat Fanciers Federation (CFF) είχε μια longhair Siamese (που στην πραγματικότητα ήταν μια Balinese) καταχωρημένη το 1928. Εντούτοις, η πραγματική ιστορία της Balinese αρχίζει αργότερα, στη δεκαετία του '50, όταν καθιερώθηκαν τα αληθινά προγράμματα αναπαραγωγής.


Θεωρείται ότι αυτά τα μη καθαρόαιμα Siamese γατάκια παρουσιάζονταν σε γέννες σιαμαίων από καιρό σε καιρό. Αλλά το μακρύ τρίχωμα τους ήταν ανεπιθύμητο στους εκτροφείς και έτσι τα απέρριπταν ως ακατάλληλα. Όλο αυτό άλλαξε για πάντα στη δεκαετία του '50, όταν δύο εκτροφείς σιαμαίων, η Marion Dorsey από την California και η Helen Smith τη New York, βρήκαν longhairs γατάκια ανάμεσα στα σιαμαία τους και γοητεύθηκαν από την ομορφιά τους. Αντίθετα από ότι έκαναν οι άλλοι αυτές άρχισαν την αναπαραγωγή γραμμών ώστε να κατορθώσουν να αναπαράγουν μια longhair Siamese.



Ήταν η Helen Smith, που ονόμασε αυτές τις γάτες Balinese, επειδή θεώρησε ότι ο μόνο προσδιορισμός «longhair» δεν απέδιδε την μεγαλοπρέπεια και την κομψότητα μιας Balinese, ίδιας με αυτής μιας χορεύτριας από το Μπαλί. Ήταν η πρώτη που παρουσίασε τις Balinese στη CFA στην κατηγορία AOV στο «Empire Cat Show » στην Νέα Υόρκη.


Η Helen και η Marion εργάστηκαν μαζί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50 και της δεκαετίας του '60 για να αναπτύξουν το αναγακαίο απόθεμα αναπαραγωγής και για να κερδίσουν την αναγνώριση της ως νέας φυλής. Η Dorsey την παρουσίασε σε ένα σώου της CFF στο Glendale στη Καλιφόρνια το 1956. Οφείλεται σε αυτές τις δύο γυναίκες και στη δική τους διορατικότητα το ότι έχουμε τη Balinese μαζί μας σήμερα.


Το 1965 η Marion Dorsey πώλησε το εκτροφείο της στη Sylvia Holland των Holland's Farm Cattery στη Tarzana, στη California. Η Σύλβια ήταν εκτροφέας σιαμαίων που είχε αποκτήσει την πρώτη της Balinese, το 1958. Ένοιωσε κυριολεκτικά γοητευμένη με τη φυλή και αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής της στην προώθηση της, ειδικά στη CFA.


Η Sylvia Holland περιγράφει την εικόνα μια ιδανικής Balinese με όρους που ισχύουν ακόμα και σήμερα: «Πως μοιάζει μια Balinese; Έχει την εμφάνιση μια κομψής, ψηλής, λεπτής Siamese, με ένα γεμάτο χάρη και ευγένεια κεφάλι, διαπεραστικά μπλε μάτια, και ένα υπερήφανο παράστημα. Ντύστε την με ένα μακρύ, λεπτό μεταξωτό τρίχωμα που να ρέει απαλά προς τα πίσω, προς την ουρά της και να καταλήγει σε μια φουντωτή ουρά. Ακούστε τη φωνή της - όχι αρκετά δυνατή και απαιτητική, όπως αυτής μιας Siamese θα μπορούσαμε να πούμε, αλλά αλάνθαστα σιαμαία στον τόνο. Παρατηρήστε πως σας πλησιάζει ευγενικά όταν σας γνωρίζει με την ουρά ψηλά και αφού εξοικειωθεί μαζί σας, αρχίζει να γουργουρίζει δυνατά έτοιμη να αρχίσει τα παιχνίδια. Αυτή είναι μια Balinese




Η Sylvia Holland έγινε ο καταλύτης που ένωσε όλους τους μέχρι τότε εκτροφείς Balinese, ώστε να συγκεντρωθούν οι πόροι και η γνώση για την βελτίωση της φυλής και για την αναγνώριση της ως φυλής από όλες τις σχετικές ενώσεις. Όταν έγινε προφανές ότι υπήρξε ανάγκη για διασταυρώσεις για τη γονιδιακή εξέλιξη του είδους «έπεισε» τους υπόλοιπους εκτροφείς να αλληλοϋποστηριχτούν ανταλλάσοντας γάτες. Η ίδια εργάστηκε ακούραστα βοηθώντας και άλλους εκτροφείς ώστε να καθιερωθούν και να επεκταθούν οι γραμμές τους. Μέχρι το 1965 η Balinese είχε γίνει αποδεκτή σε όλες τις ενώσεις εκτός από CFA. Το 1967, η Sylvia Holland παρευρέθηκε στην ετήσια συνάντηση της CFA και είδε ότι χορηγήθηκε στη Balinese προσωρινή θέση. Το 1970, έγινε τελικά αποδεκτή και μπορούσε να συμμετέχει στα πρωταθλήματα. Εκείνη τη χρονιά 23 Balinese συμμετείχαν στο δημοφιλές Santa Monica show.




Πέρασαν πέντε χρόνια πριν μια Balinese από κερδίσει το πρώτο της πρωτάθλημα και δυστυχώς η Sylvia Holland δεν ζούσε για να το γιορτάσει.. Η πρώτη Balinese που κέρδισε πρωτάθλημα, ήταν ένα blue point αρσενικό ιδιοκτησίας του Frank και της Lieselotte A. Grimes.


Στα χρόνια μεταξύ 1980 και 1985 υπήρξαν 36 Balinese στο πρωτάθλημα της CFA. Υπήρξαν επίσης επτά γάτες που κέρδισαν τα περιφερειακά βραβεία


Τα πρότυπα της φυλής σύμφωνα με την Cat Fanciersʼ Association περιγράφουν την Balinese ως «μια σβέλτη, φίνα γάτα, με μακρύ και λεπτό τρίχωμα, αλλά μυώδες σώμα". Όπως και η φυλή των προγόνων της, η Siamese, σχεδόν όλες οι Balinese είναι μακριές, συμπεριλαμβανομένου του σώματος, του κεφαλιού, των ποδιών, και της ουράς. Πηγαίνουν δε ένα βήμα παρακάτω από τις Siamese δεδομένου ότι και το τρίχωμά τους είναι επίσης μακρύ. Το χαρακτηριστικό που τις διαφοροποιεί περισσότερο είναι η φουντωτή ουρά της Balinese.


Επειδή η Balinese έχει ενιαίο τρίχωμα, σε αντίθεση με το διπλό τρίχωμα άλλων longhairs, η τρίχα δε βρίσκεται κοντά στο σώμα, με φορά προς τα πίσω. Κατά συνέπεια, δεν αλλοιώνει τις μακριές λεπτές, γραμμές της βασικής δομής του σώματος της.


Τα μόνα χαρακτηριστικά χρώματα που αναγνωρίζονται από CFA είναι τα ίδια χρώματα που αναγνωρίζονται και για τις Σιαμαίες: seal point, blue point, chocolate point και lilac point.





Η Balinese έχει ανάγκη ανθρώπινης επαφής. Εάν δεν έχετε πολύ χρόνο για μια γάτα, μια Balinese μπορεί να μην είναι η σωστή φυλή για σας. Είναι πολύ ομιλητική και μπορεί να μιλήσει μαζί σας για οποιοδήποτε θέμα. Εάν είστε λυπημένοι, θα κλάψει μαζί σας, εάν είστε άρρωστοι, θα σας ανακουφίσει και εάν είστε χαρούμενοι θα παίξει μαζί σας. Δεν έχουν πρόβλημα να μένουν αρκετές ώρες μόνες τους, για αυτό και σε αυτή τη περίπτωση μια δεύτερη γάτα θα ήταν ιδανική παρέα για αυτήν, αφού έχει ανάγκη κάποιον για να μοιραστεί μαζί του το καθημερινό της παιχνίδι. Είναι θαυμάσια άλτης και στα παιχνίδια της εκμεταλλεύεται στο έπακρο αυτή της τη δυνατότητα, σκαρφαλώνοντας σε όλα τα πιθανά και τα απίθανα σημεία . Εάν ψάχνετε για ένα κινητικό, παιχνιδιάρη, αφοσιωμένο σύντροφο αυτή η γάτα με το κομψό αλλά και αγαθό βλέμμα είναι μια θαυμάσια επιλογή. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιο με προβλήματα κινητικότητας. Είναι καλή με τα παιδιά και τα καταφέρνει μια χαρά ακόμα και με τα πιο υπερκινητικά του είδους τους. Παρʼ όλη όμως την εξωστρεφή της διάθεση έχει έναν αέρα επιφυλακτικότητας κληρονομιά της από τη Siamese.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=RPxsKuolhL0