Η Σιάμ

 

  Ntontini

 




Eίναι από τις πιο δημοφιλείς γάτες που υπάρχουν, εύκολα αναγνωρίσιμες από την ιδιομορφία των χρωμάτων τους (μπεζ,με σκούρα άκρα) και τα βαθυγάλανα μάτια τους που μοιάζουν με πολύτιμα πετράδια. Με σχεδόν αριστοκρατική εμφάνιση, η γάτα του Σιάμ είναι γνωστή από πολύ παλιά και συνεχίζει να βρίσκεται στις πιο εντυπωσιακές γάτες, αν και έχει υποστεί κάποιες αλλαγές

 

 

Ιστορία

Οι γάτες του Σιάμ στη αρχή ονομάζονταν ''Βασιλικές'' οι οποίες προήλθαν από το Σιάμ (Ταΐλάνδη). Το 1884 ο βασιλιάς του Σιάμ χάρισε ένα ζευγάρι γάτες Σιάμ στο βρετανό πρόξενο της Μπανγκόκ. Εκείνος τις πήρε μαζί του και έτσι έχουμε τις πρώτες Σιαμέζες στην Αγγλία. Άρχισαν να εμφανίζονται στη τηλεόραση κυρίως σε σόου με γάτες αλλά και σε Αμερικανικά σόου στις αρχές του 20ου αιώνα.

Αυτές οι γάτες έχουν ποικιλία χρωμάτων όπως:

 

1. Η ποικιλία με τα σκούρα καφέ άκρα που είναι και η πιο γνωστή.

2. Ενώ η ανοιχτόχρωμη ποικιλία με σοκολατί άκρα εμφανίστηκε με το καιρό.

3. Η ποικιλία <<blue point>> (με γαλάζια σημεία) αναγνωρίστηκε επίσημα το 1934.Η blue point είναι γαλαζωπή-λευκή με γκριζογάλαζα σημεία.

4. Η <<chocolate point>> (με σοκολατί σημεία) αναγνωρίστηκε πιο μετά.

5.Έπειτα το 1955 ακολούθησε η ποικιλία <<lilac point>> (με λιλά σημεία), με την οποία ολοκληρώθηκε η ράτσα. Η lilac point έχει ρόζ-γκριζωπά σημάδια με λευκό σώμα που κάνει τη γάτα να φαίνεται πιο αιθέρια στο χρώμα.

 

Οι γάτες του Σιάμ υπάρχουν πλέον παντού στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική.

 




Περιγραφή της ράτσας και προσωπικότητα

Οι σιαμέζες γάτες είναι συναρπαστικά πλάσματα, τόσο στο ταπεραμέντο τους, όσο και στην εμφάνισή τους. Αναγνωρίζονται από την έντονη αντίθεση στα χρώματά τους (μπεζ σώμα με σκούρα καφέ άκρα), τα αριστοκρατικά κεφάλια τους, τρομερά έντονα γαλάζια μάτια σε αμυγδαλωτό σχήμα και το κοντό μεταξένιο τρίχωμά τους. Τα αυτιά τους είναι μακριά και μυτερά, με φαρδιά βάση. Οι σιαμέζες γάτες είναι πολύ χαριτωμένες, εύκαμπτες και αθλητικές. Τα πίσω πόδια τους είναι πιο ψηλά από τα μπροστινά. Οι πατούσες τους έχουν σχήμα οβάλ. Η ουρά τους είναι μακριά και λεπτή. Αυτή η ράτσα είναι μία από τις πιο γνωστές ράτσες αιλουροειδών στον κόσμο.

 

Και αυτή η ράτσα, όπως και άλλες έχει ποικιλία χρωμάτων από λιλά μέχρι σοκολατί, μαζί με σημάδια χρώματος τιγρέ ως και καστανόγκριζου χρώματος, ενώ υπάρχει και ποικιλία ταρταρούγας.

 

Είναι πανέξυπνες και πολύ αδιάκριτες, ενώ είναι γνωστές για τις μοναδική φωνή τους, η οποία μοιάζουν σαν τη φωνή ενός μωρού που κλαίει. Ένα από τα πιο σπουδαία χαρακτηριστικά της σιαμέζας γάτας είναι η φωνή της. Η φωνή της γάτας του Σιάμ είναι διαπεραστική. Μπορεί να γίνουν πολύ θορυβώδεις κάποιες φορές. Λέγεται, πως οι σιαμέζες μπορούν να μιλήσουν τόσο με τη φωνή τους, όσο και με το σώμα τους. Η ικανότητα επικοινωνίας τους, είναι ίσως η καλύτερη μεταξύ όλων των ειδών γάτας που υπάρχουν.

 

Είναι φιλικές και στοργικές. Το σχετικά εξισορροπημένο επίπεδο δραστηριότητάς τους, κάνει πιο εύκολο για τις γάτες αυτές να ζήσουν σε διαμέρισμα. Προτιμούν καναπέδες ενώ σπανιότερα προτιμούν τις αγκαλιές.

 

Οι ποικιλίες που αναγνωρίζουμε, όχι βάσει του χρώματος, αλλά των αλλαγών που επήλθαν σε αυτή τη ράτσα με το πέρασμα των χρόνων, είναι τρεις. Παραδοσιακή, Κλασική και Μοντέρνα.





Η παραδοσιακή σιαμέζα

Οι παραδοσιακές σιαμέζες γάτες, που αποκαλούνται applehads από το σχήμα του κεφαλιού τους που μοιάζει με μήλο,αποτελούν τον αυθεντικό τύπο σιαμέζας γάτας, επειδή ήταν το είδος που ανατράφηκε απο τον βασιλιά του Σιάμ και δόθηκε από αυτόν σα δώρο.

 

Αποτελεί μια από τις πιο παλιές οικόσιτες ράτσες γατών. Διατηρεί την αρχική μορφή της ράτσας περίπου όπως ήταν όταν πρωτοήλθε στην Ευρώπη από το Σιάμ. Είναι αθλητική με οβάλ κεφάλι και λαμπερά μπλε μάτια,που κάνουν αντίθεση με τα άκρα και το σώμα τους που χαρακτηρίζει τη ράτσα. Είναι ήρεμες,υγιείς και ζούν περίπου 15-20 χρόνια ή και περισσότερο. Είναι πολύ φιλικές με τον άνθρωπο ώστε πολλοί πιστεύουν πως είναι πιο συντροφικές από πολλές άλλες ράτσες.

 

Οι παραδοσιακές σιαμέζες δεν είναι και τόσο λεπτεπίλεπτες. Είναι συνήθως πολύ υγιείς με πολύ καλές διατροφικές ορέξεις. Οι περισσότεροι εκτροφείς συνιστούν ξηρά τροφή υψηλής ποιότητας, και οι περισσότερες γάτες τρώνε όποτε θέλουν χωρίς να κινδυνεύουν να γίνουν υπέρβαρες. Οι μεσήλικες γάτες (μεταξύ 5-10 ετών) είναι αυτές που έχουν τα περισσότερα προβλήματα με το βάρος τους, το οποίο συνήθως ελέγχεται με την αλλαγή της διατροφής σε ένα πρόγραμμα χαμηλής θερμιδικής αξίας.

 

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση από την πλευρά του ιδιοκτήτη. Η γάτα από μόνη της είναι ικανή να φροντίζει την καθαριότητά της και να είναι περιποιημένη. Ωστόσο, πολλές γάτες απολαμβάνουν το βουρτσίσμα, και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αφαιρεθούν οι νεκρές τρίχες και να μην καταλήξουν  σε ρούχα ή έπιπλα.Αν και οι παραδοσιακές σιαμέζες γάτες, δεν αποβάλουν υπερβολικό τρίχωμα.

 

Οι περισσότερες σιαμέζες ωριμάζουν σεξουαλικά πολύ νωρίς. Είναι πολύ συνηθισμένο για μια θηλυκή σιαμέζα να έχει τον πρώτο της οίστρο σε ηλικία 5 μηνών. Η στείρωση μπορεί να γίνει σε ηλικία 6 μηνών ή και νωρίτερα, προκειμένου το ζώο να βρει την ηρεμία του.




 

Η επιστροφή της παραδοσιακής Σιαμέζας.

Το 1987, μια ομάδα εκτροφέων σιαμέζας γάτας οι οποίοι είχαν αρνητική άποψη για την εμφάνιση της μοντέρνας σιαμέζας, και λόγω των προβλημάτων υγείας που την επηρέαζαν, ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα διεθνή οργανισμό Παραδοσιακής και Κλασικής γάτας, που είχε σκοπό να επαναφέρει το παλιό στυλ της σιαμέζας και να το διατηρήσει.




 

Η «κλασική» σιαμέζα.

Οι άνθρωποι συνήθως μπερδεύονται με τους όρους «παραδοσιακή» και «κλασική» σιαμέζα γάτα. Η κλασική σιαμέζα γάτα, είναι περίπου μια έκδοση μεταξύ της «παραδοσιακής» και «μοντέρνας» σιαμέζας γάτας, χωρίς τα ακραία χαρακτηριστικά καμίας εκ των δυο. Η ''δημιουργία'' της κλασικής σιάμ τοποθετείται μεταξύ 1945 και 1970.

 

Αν και τα χαρακτηριστικά της ράτσας έχουν αλλάξει αρκετά μέσα στο χρόνο, η συγκεκριμένη ράτσα παραμένει σε υψηλή θέση σε δημοτικότητα για ανθρώπους που ψάχνουν γάτες καλής ράτσας, είτε προτιμούν κλασική, παραδοσιακή ή μοντέρνα.