Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
+48
psipsa
belezza
Stella M.
Αλεχ90
maraki172
vanilia cat
Spiros82
PiperMaru
startmarha
Gatoplikti
Constant1ne
SoFiA11
otz
koneko
MOLLY17
LAROGATA
kleinekatze
Τζούλι το Κατσούλι
kouix
Osi
niki
kardioygeia
alex..niaou
barkoulitses
SuperCatz
maritina
goodone
doremi
natalouko
Μενεγάτα
XIONIS
Anatoli
Πούπσυ
gatoras
Kikiriki
niou
Tiger Lilly
sardela
ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ
christiana
Φωτεινή
Pepita
OrAnGeLo
Chouzouris
Milly
Marcos
marmanga
Αστρογάτος
52 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 7
Σελίδα 1 από 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Γάτες που ζουν χωρίς ιατρική παρακολούθηση είναι πολύ πιθανόν στο στομάχι και το έντερό τους να "φιλοξενούν" εσωτερικά παράσιτα.
Τα περισσότερα παράσιτα μοιάζουν με σκουλήκια και τα χωρίζουμε για λόγους ταξινόμησης σε πολυκύτταρα και μονοκύτταρα παράσιτα.
Στα πολυκύτταρα συγκαταλέγονται: Σκουλήκια του στομάχου, Στρογγυλοσκώληκες, Αγκυλόστομα, Μαστιγοσκώληκες και Ταινίες.
Στα μονοκύτταρα παράσιτα περιλαμβάνονται η Τζιάρντια, τα Κοκκίδια και το Τοξόπλασμα.
Στα πολυκύτταρα συγκαταλέγονται: Σκουλήκια του στομάχου, Στρογγυλοσκώληκες, Αγκυλόστομα, Μαστιγοσκώληκες και Ταινίες.
Στα μονοκύτταρα παράσιτα περιλαμβάνονται η Τζιάρντια, τα Κοκκίδια και το Τοξόπλασμα.
Γάτα με παράσιτα έχει «απασχολημένο» αμυντικό σύστημα και είναι εύκολο να μολυνθεί από μικρόβια και ιούς. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και από τους ανθρώπους στην τήρηση των κανόνων υγιεινής γιατί μερικές παρασιτώσεις έχουν την δύναμη να μολύνουν και τον άνθρωπο είναι δηλαδή ζωοανθρωπονόσοι.
Πως θα καταλάβω ότι η γάτα μου έχει παράσιτα στο πεπτικό της σύστημα;
Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Μεγάλοι αριθμοί παρασίτων, όμως, μπορούν να προκαλέσουν θαμπό τρίχωμα, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, βήχα, εμετό, διάρροια, κόπρανα με βλέννα ή αίμα, ερεθισμό γύρω από τον πρωκτό, ωχρούς βλεννογόνους, φουσκωμένη κοιλιά και στα γατάκια μπορεί να παρατηρηθεί φτωχή ανάπτυξη.
Σκουλήκια του στομάχου.
Ollanulus tricuspis : Σπάνια νόσος που μεταδίδεται σε κάποια γάτα αν «δοκιμάσει» τον εμετό άλλης που περιείχε το παράσιτο. Συναντάται σε αδέσποτες γάτες και σε γάτες που ζουν πολλές μαζί.
Ο γιατρός εξετάζοντας τον εμετό γάτας που εμφανίζει χρόνιο εμετό, ανορεξία, απώλεια βάρους και κακή θρεπτική κατάσταση μπορεί να ανακαλύψει την λάρβα (μολύνουσα μορφή) του παρασίτου. Δυστυχώς, προς το παρόν, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.
Ο Ollanulus tricuspis δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Είδη της Physaloptera: Ακόμη πιο σπάνιο σκουλήκι του στομάχου. Μεταδίδεται σε κάποια γάτα αν αυτή καταναλώσει υποχρεωτικά κατσαρίδα ή γρύλο (τριζόνι) που με την σειρά τους είχαν καταναλώσει αβγά του παρασίτου από κόπρανα γάτας μολυσμένης με Physaloptera. Η νόσος μεταδίδεται ακόμη και αν η γάτα φαει ποντίκι ή πουλί που με την σειρά του είχε καταναλώσει μολυσμένη κατσαρίδα ή γρύλο.
Η εργαστηριακή ανάλυση κοπράνων εντοπίζει τα αβγά του παρασίτου και η εργαστηριακή εξέταση δείγματος εμετού το ίδιο το παράσιτο. Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.
Η Physaloptera δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Στρογγυλοσκώληκες (Ασκαρίδες).
Toxocara cati, Toxascaris leonina : Είναι τα πιο συνηθισμένα εντερικά παράσιτα της γάτας. Τα ώριμα σκουλήκια διακρίνονται σε αρσενικά και θηλυκά έχουν μήκος δέκα εκατοστά και χρώμα κρεμ. Κάθε θηλυκό σκουλήκι παράγει πολλά αβγά που βγαίνουν με τα κόπρανα και είναι δυνατόν να φαγωθούν από άλλες γάτες ή τρωκτικά.
Τρόποι μόλυνσης της γάτας:
1. Ένα γατάκι μολύνεται αν θηλάζει γάλα από μολυσμένη μητέρα. Η μόλυνση μπορεί να του στοιχίσει την ζωή του γιατί αναπτύσσει αναιμία, μολύνσεις και έμφραξη των εντέρων του.
2. Μια γάτα μολύνεται αν καταναλώσει αβγά των παρασίτων ή τρωκτικά που έφαγαν τέτοια αβγά και η μόλυνσή της είναι συνήθως ελαφριά.
Πως θα καταλάβει ο γιατρός ότι η γάτα μου έχει ασκαρίδες;
Τα αβγά του παρασίτου εντοπίζονται εύκολα με εργαστηριακή ανάλυση κοπράνων.
Επειδή η παρασίτωση από Στρογγυλοσκώληκες (Ασκαρίδες) προσβάλλει την πλειοψηφία των μικρών γατιών είναι ανάγκη να θεραπεύονται τακτικά (να αποπαρασιτώνονται) όλα τα νεαρά γατάκια, μέχρι να γίνουν τεσσάρων μηνών, με το κατάλληλο φάρμακο.
Μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στα τρία μέτρα προφύλαξης των μικρών από το να μολύνονται ξανά και ξανά με ασκαρίδες:
1. Απομακρύνετε τα κόπρανα από το περιβάλλον τους.
2. Αποκλείστε την πιθανότητα να κυνηγήσουν ποντίκια.
3. "Αποπαρασιτώστε" την γάτα που πρόκειται να μείνει έγκυος.
Στον άνθρωπο και ειδικά στα παιδιά οι μολύνουσες μορφές του παρασίτου που βγαίνουν από τα αβγά (οι λάρβες) μπορούν να τρυπήσουν το έντερο και να μεταναστεύσουν μέσα από τα σπλάχνα σε διάφορα όργανα με εντόπιση ακόμη και στο μάτι. Η προστασία από αυτόν τον κίνδυνο είναι πολύ εύκολη:
Αποφύγετε το μολυσμένο με κόπρανα έδαφος, πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν έρθουν σε επαφή με το στόμα.
Αγκυλόστομα.
Το Ancylostoma tubaeforme συναντάται μόνο στην γάτα, το Ancylostoma caninum & το Ancylostoma braziliense συναντάται στην γάτα αλλά και στον σκύλο.
Είναι σκουλήκια πάχους όσο μια κλωστή και μήκους έως 1 εκατοστό. Τα αγκυλόστομα δαγκώνουν ένα κομμάτι του βλεννογόνου του εντέρου και έτσι προσκολλώνται στον οργανισμό που παρασιτούν. Εάν οαριθμός τους είναι μεγάλος η απώλεια αίματος που συμβαίνει στα σημεία που είναι προσκολλημένα στο έντερο προκαλεί την εμφάνιση αναιμίας καθώς και κοπράνων μαύρου χρώματος (μέλαινα).
Πως είναι δυνατόν να μολυνθεί η γάτα μου;
1. Τα νεογέννητα θηλάζοντας γάλα από μολυσμένη μητέρα καταπίνουν λάρβες (μολύνουσες μορφές του παρασίτου). Αυτές δαγκώνουν τα τοιχώματα του εντέρου με το στόμα τους, αναπτύσσονται, ωριμάζουν και γεννούν αβγά σε 2 μόλις εβδομάδες μετά την μόλυνση. Τα αβγά διασκορπίζονται με τα κόπρανα στο περιβάλλον εκκολάπτονται και η λάρβα είναι έτοιμη να μολύνει το επόμενο θύμα.
2. Η λάρβα που βρίσκεται στο μολυσμένο έδαφος λαμβάνεται από το στόμα και αφού ακολουθήσει την παραπάνω πορεία διασκορπίζει σαν ώριμο παράσιτο πλέον αβγά στο περιβάλλον.
3. Η λάρβα που βρίσκεται στο μολυσμένο έδαφος εισχωρεί στο δέρμα του θύματος τρυπώντας το και (συνεχίζοντας να το τρυπάει…) μεταναστεύει στα όργανα της γάτας. Φθάνοντας στους πνεύμονες ανεβαίνει στο στόμα, καταπίνεται, καταλήγει στο έντερο και εξελίσσεται σε ώριμο σκουλήκι.
Πως μολύνεται ο άνθρωπος;
Η μόλυνση του ανθρώπου γίνεται αν έρθει σε επαφή με έδαφος μολυσμένο από λάρβες των αγκυλοστόμων που προσβάλλουν και σκύλους (A. caninum, A. braziliense). Αυτές εισχωρούν στο δέρμα του, προχωρούν κάτω από αυτό και προκαλούν δερματίτιδα (δερματική μετανάστευση λαρβών). Σπάνια μπορούν να του προκαλέσουν εωσινοφιλική εντερίτιδα.
Το αγκυλόστομο Α. tubaeforme που προσβάλλει μόνο γάτες δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.
Πως διαγιγνώσκει ο γιατρός την παρασίτωση από αγκυλόστομα;
Η εργαστηριακή ανάλυση κοπράνων εντοπίζει τα αβγά του παρασίτου και έτσι ο γιατρός θέτει την διάγνωση και μπορεί να προχωρήσει στην φαρμακευτική θεραπεία. Αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και καθαρίζεται καθημερινά η αμμολεκάνη εξοστρακίζεται το πρόβλημα.
Μαστιγοσκώληκες.
Πολύ σπάνια συναντώνται αυτού του τύπου τα σκουλίκια στην γάτα.
Οι ενήλικες μαστιγοσκώληκες προσκολλώνται βυθίζοντας το μαστίγιό τους στο τοίχωμα του λεπτού εντέρου της γάτας ώστε να μην παρασυρθούν και αρχίζουν την παρασιτική ζωή τους… Ευτυχώς δεν προκαλούν σοβαρή νόσο και δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο.
Ταινίες.
Dipylidium caninum & Taenia taeniaformis. Η ταινία είναι μακρύ σκουλήκι. Το κεφάλι της είναι σφηνωμένο στο τοίχωμα του λεπτού εντέρου και το υπόλοιπο σώμα της αποτελείται από τμήματα (όπως τα «καρέ» μιας κινηματογραφικής ταινίας). Τα τελευταία κομμάτια του σώματός της περιέχουν τα αβγά. Αποκόπτονται περιοδικά και εξέρχονται με τα κόπρανα στο περιβάλλον. Όσο είναι ζωντανά μοιάζουν με κόκκους ρυζιού που αυξομειώνουν το μήκος τους και όταν ξεραθούν μοιάζουν με κόκκους σουσαμιού.
Εκτός από τα κόπρανα τέτοιους κόκκους «ζωντανού ρυζιού» ή ξεραμένου σουσαμιού μπορείτε να βρείτε στην βάση της ουράς ή στην περιοχή του πρωκτού της γάτας.
Πως μολύνονται οι γάτες από ταινία;
Το Dipylidium caninum μεταδίδεται στις γάτες με τους ψύλλους. Η μόλυνση περνά σε μια γάτα όταν καταπιεί ένα μολυσμένο ψύλλο κατά την διάρκεια του καθαρισμού του τριχώματός της με την γλώσσα. Μια γάτα μολυσμένη με
ψύλλους έχει μολυνθεί σίγουρα και με Dipylidium, και το αντίστροφο.
Η Taenia taeniaformis μεταδίδεται στις γάτες από μικρά τρωκτικά όπως είναι τα ποντίκια και οι αρουραίοι. Τα αυγά τρώγονται από τα τρωκτικά και περνούν στις γάτες όταν αυτές έχουν την ευκαιρία να κυνηγήσουν και να φάνε ένα μολυσμένο τρωκτικό.
Η παρασίτωση με ταινία σπανίως προκαλεί σοβαρά συμπτώματα.
Πως μπορώ να ξέρω αν η γάτα μου έχει ταινία;
Συλλέξτε με μια οδοντογλυφίδα τον σαν ρύζι ή σουσάμι κόκκο που βρήκατε στα κόπρανα ή στην περιοχή του πρωκτού της γάτας σας, τοποθετήστε τον σε λίγο αλουμινόχαρτο μαζί με μια-δυο σταγόνες νερό και επισκεφτείτε τον γιατρό για να τεθεί με το μικροσκόπιο η διάγνωση.
Υπάρχει θεραπεία;
Η θεραπεία της ταινίας είναι αρκετά επιτυχής αλλά αρκετά συχνά συμβαίνει αναμόλυνση. Περιορίστε τους ψύλλους και τα τρωκτικά για να εκμηδενίσετε τον κίνδυνο μόλυνσης της γάτας σας.
Ο άνθρωπος για να μολυνθεί πρέπει να καταπιεί από λάθος… αβγά ταινίας. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής περιορίζει τον κίνδυνο στο μηδέν.
Κοκκίδια.
Είναι μονοκύτταροι οργανισμοί παρασίτων που προσβάλλουν την γάτα και προκαλούν τις κοκκιδιάσεις. Η πιο συνηθισμένη κοκκιδίαση της γάτας είναι από Isospora felis. Κάθε γάτα σε κάποια φάση της ζωής της συνήθως μολύνεται από Isospora. Η μόλυνση συμβαίνει όταν καταναλωθούν "ώριμες κύστεις" που μαζί με τα κόπρανα έπεσαν και μόλυναν το περιβάλλον.
Οι κύστεις για να γίνουν μολυσματικές απαιτείται να μείνουν τουλάχιστον 6 ώρες στο περιβάλλον. Ευτυχώς η Isospora των γάτων δεν προκαλεί νόσο στον άνθρωπο.
Η κοκκιδίαση αν και δεν προκαλεί συνήθως προβλήματα στις ενήλικες γάτες, προκαλεί σημαντική νόσο στα γατάκια. Καταστρέφει το εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου τους με αποτέλεσμα εμφάνιση διάρροιας συνήθως με βλέννα. Σε μέρη με υπερβολικό αριθμό γάτων όταν εμφανιστεί κοκκιδίωση τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά.
Το καλλίτερο προληπτικό φάρμακο είναι η καθαριότητα ενώ, ή έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία από τον γιατρό είναι το σπουδαιότερο όποτε εμφανιστεί η νόσος.
Τζιάρντια.
Είναι μαστιγωτό πρωτόζωο που παρασιτεί στο λεπτό έντερο της γάτας. Προσβάλλει πολύ εύκολα γατάκια κάτω του έτους που ζουν ομαδικά. Συνήθως η νόσος μολύνει το 5% μόνο του πληθυσμού των γάτων αλλά το ποσοστό ανεβαίνει σε κατάλληλο περιβάλλον.
Η μόλυνση μεταδίδεται τρώγοντας την κύστη της Giardia που πέφτει στο έδαφος μαζί με τα κόπρανα ενός μολυσμένου μικρού γατιού ή μιας γάτας. Μετά από 5-15 ημέρες αρχίζουν τα συμπτώματα της διάρροιας (οξείας ή χρόνιας και συνεχούς ή διακοπτόμενης). Οι περισσότερες μολυσμένες γάτες δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα (φορείς) αλλά παραμένουν μόνιμη πηγή μόλυνσης για άλλες γάτες. Οι κύστεις είναι πολύ ανθεκτικές στην κατάψυξη και το χλωριωμένο νερό της ύδρευσης.
Η διάγνωση της νόσου γίνεται με την μικροσκοπική εξέταση των κοπράνων. Επειδή οι κύστεις δεν διασκορπίζονται συνεχώς στο περιβάλλον μερικές φορές απαιτείται να εξεταστούν αρκετά δείγματα κοπράνων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Η εκρίζωση της Giardia από χώρους που φιλοξενούν πολλές γάτες είναι δύσκολη και εξαρτάται από την θεραπεία και τα μέτρα υγιεινής που θα ληφθούν. Είναι γνωστά αρκετά φάρμακα αποτελεσματικά για την θεραπεία της Giardia όπως είναι επίσης γνωστή και η αντίστασή της σε πολλά άλλα. Δεν γνωρίζουμε αν τα είδη της Giardia που μολύνουν την γάτα μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο και το ανάποδο. Να πλένετε τα χέρια σας πριν το φαγητό και αν το νερό που πίνετε προέρχεται από επιφανειακά ύδατα (χλωριωμένα ή μη) να βράζεται.
Τοξοπλάσμωση.
Η μόλυνση με το πρωτόζωο της τοξοπλάσμωσης είναι πολύ συχνή αλλά η πραγματική νόσος που προκαλεί αυτό το παράσιτο είναι σχετικά σπάνια στις γάτες. Η μόλυνση μεταδίδεται αν καταναλωθεί βραδυζωίδιο, ταχυζωίδιο ή κύστη μία δηλαδή από τις τρεις μολυσματικές μορφές του παρασίτου Ο συνηθέστερος τρόπος είναι τρώγοντας τις κύστεις που βρίσκονται σε μολυσμένο ωμό κρέας. Το τοξόπλασμα αναπαράγεται στο λεπτό έντερο της γάτας και περίπου σε 15-20 μέρες οι ωοκύστεις αρχίζουν να υπάρχουν στα κόπρανα της μολυσμένης γάτας.
Ποιο είναι το πρόβλημα των αποπαρασιτώσεων;
Γάτες που θεραπεύτηκαν από κάποια παρασιτική νόσο είναι πολύ συνηθισμένο να μολυνθούν ξανά. Αυτό συμβαίνει αν δεν αλλάξουν τα μέτρα υγιεινής που λαμβάνονται για το περιβάλλον διαβίωσης της γάτας όπως : το καθημερινό καθάρισμα της αμμολεκάνης, το τακτικό πλύσιμο της αμμολεκάνης με απολυμαντικό (1 μέρος χλωρίνης σε 32 μέρη νερού), η αποφυγή έκθεσης της γάτας σε συνθήκες πολυκοσμίας, η απαγόρευση κατανάλωσης ωμού κρέατος, και η καταπολέμηση ενδιαμέσων ξενιστών (ψύλλων, τσιμπουριών, κατσαρίδων, κουνουπιών, τρωκτικών) ανά τακτά διαστήματα.
Πως θα καταλάβω ότι η γάτα μου έχει παράσιτα στο πεπτικό της σύστημα;
Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Μεγάλοι αριθμοί παρασίτων, όμως, μπορούν να προκαλέσουν θαμπό τρίχωμα, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, βήχα, εμετό, διάρροια, κόπρανα με βλέννα ή αίμα, ερεθισμό γύρω από τον πρωκτό, ωχρούς βλεννογόνους, φουσκωμένη κοιλιά και στα γατάκια μπορεί να παρατηρηθεί φτωχή ανάπτυξη.
Σκουλήκια του στομάχου.
Ollanulus tricuspis : Σπάνια νόσος που μεταδίδεται σε κάποια γάτα αν «δοκιμάσει» τον εμετό άλλης που περιείχε το παράσιτο. Συναντάται σε αδέσποτες γάτες και σε γάτες που ζουν πολλές μαζί.
Ο γιατρός εξετάζοντας τον εμετό γάτας που εμφανίζει χρόνιο εμετό, ανορεξία, απώλεια βάρους και κακή θρεπτική κατάσταση μπορεί να ανακαλύψει την λάρβα (μολύνουσα μορφή) του παρασίτου. Δυστυχώς, προς το παρόν, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.
Ο Ollanulus tricuspis δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Είδη της Physaloptera: Ακόμη πιο σπάνιο σκουλήκι του στομάχου. Μεταδίδεται σε κάποια γάτα αν αυτή καταναλώσει υποχρεωτικά κατσαρίδα ή γρύλο (τριζόνι) που με την σειρά τους είχαν καταναλώσει αβγά του παρασίτου από κόπρανα γάτας μολυσμένης με Physaloptera. Η νόσος μεταδίδεται ακόμη και αν η γάτα φαει ποντίκι ή πουλί που με την σειρά του είχε καταναλώσει μολυσμένη κατσαρίδα ή γρύλο.
Η εργαστηριακή ανάλυση κοπράνων εντοπίζει τα αβγά του παρασίτου και η εργαστηριακή εξέταση δείγματος εμετού το ίδιο το παράσιτο. Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.
Η Physaloptera δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Στρογγυλοσκώληκες (Ασκαρίδες).
Toxocara cati, Toxascaris leonina : Είναι τα πιο συνηθισμένα εντερικά παράσιτα της γάτας. Τα ώριμα σκουλήκια διακρίνονται σε αρσενικά και θηλυκά έχουν μήκος δέκα εκατοστά και χρώμα κρεμ. Κάθε θηλυκό σκουλήκι παράγει πολλά αβγά που βγαίνουν με τα κόπρανα και είναι δυνατόν να φαγωθούν από άλλες γάτες ή τρωκτικά.
Τρόποι μόλυνσης της γάτας:
1. Ένα γατάκι μολύνεται αν θηλάζει γάλα από μολυσμένη μητέρα. Η μόλυνση μπορεί να του στοιχίσει την ζωή του γιατί αναπτύσσει αναιμία, μολύνσεις και έμφραξη των εντέρων του.
2. Μια γάτα μολύνεται αν καταναλώσει αβγά των παρασίτων ή τρωκτικά που έφαγαν τέτοια αβγά και η μόλυνσή της είναι συνήθως ελαφριά.
Πως θα καταλάβει ο γιατρός ότι η γάτα μου έχει ασκαρίδες;
Τα αβγά του παρασίτου εντοπίζονται εύκολα με εργαστηριακή ανάλυση κοπράνων.
Επειδή η παρασίτωση από Στρογγυλοσκώληκες (Ασκαρίδες) προσβάλλει την πλειοψηφία των μικρών γατιών είναι ανάγκη να θεραπεύονται τακτικά (να αποπαρασιτώνονται) όλα τα νεαρά γατάκια, μέχρι να γίνουν τεσσάρων μηνών, με το κατάλληλο φάρμακο.
Μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στα τρία μέτρα προφύλαξης των μικρών από το να μολύνονται ξανά και ξανά με ασκαρίδες:
1. Απομακρύνετε τα κόπρανα από το περιβάλλον τους.
2. Αποκλείστε την πιθανότητα να κυνηγήσουν ποντίκια.
3. "Αποπαρασιτώστε" την γάτα που πρόκειται να μείνει έγκυος.
Στον άνθρωπο και ειδικά στα παιδιά οι μολύνουσες μορφές του παρασίτου που βγαίνουν από τα αβγά (οι λάρβες) μπορούν να τρυπήσουν το έντερο και να μεταναστεύσουν μέσα από τα σπλάχνα σε διάφορα όργανα με εντόπιση ακόμη και στο μάτι. Η προστασία από αυτόν τον κίνδυνο είναι πολύ εύκολη:
Αποφύγετε το μολυσμένο με κόπρανα έδαφος, πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν έρθουν σε επαφή με το στόμα.
Αγκυλόστομα.
Το Ancylostoma tubaeforme συναντάται μόνο στην γάτα, το Ancylostoma caninum & το Ancylostoma braziliense συναντάται στην γάτα αλλά και στον σκύλο.
Είναι σκουλήκια πάχους όσο μια κλωστή και μήκους έως 1 εκατοστό. Τα αγκυλόστομα δαγκώνουν ένα κομμάτι του βλεννογόνου του εντέρου και έτσι προσκολλώνται στον οργανισμό που παρασιτούν. Εάν οαριθμός τους είναι μεγάλος η απώλεια αίματος που συμβαίνει στα σημεία που είναι προσκολλημένα στο έντερο προκαλεί την εμφάνιση αναιμίας καθώς και κοπράνων μαύρου χρώματος (μέλαινα).
Πως είναι δυνατόν να μολυνθεί η γάτα μου;
1. Τα νεογέννητα θηλάζοντας γάλα από μολυσμένη μητέρα καταπίνουν λάρβες (μολύνουσες μορφές του παρασίτου). Αυτές δαγκώνουν τα τοιχώματα του εντέρου με το στόμα τους, αναπτύσσονται, ωριμάζουν και γεννούν αβγά σε 2 μόλις εβδομάδες μετά την μόλυνση. Τα αβγά διασκορπίζονται με τα κόπρανα στο περιβάλλον εκκολάπτονται και η λάρβα είναι έτοιμη να μολύνει το επόμενο θύμα.
2. Η λάρβα που βρίσκεται στο μολυσμένο έδαφος λαμβάνεται από το στόμα και αφού ακολουθήσει την παραπάνω πορεία διασκορπίζει σαν ώριμο παράσιτο πλέον αβγά στο περιβάλλον.
3. Η λάρβα που βρίσκεται στο μολυσμένο έδαφος εισχωρεί στο δέρμα του θύματος τρυπώντας το και (συνεχίζοντας να το τρυπάει…) μεταναστεύει στα όργανα της γάτας. Φθάνοντας στους πνεύμονες ανεβαίνει στο στόμα, καταπίνεται, καταλήγει στο έντερο και εξελίσσεται σε ώριμο σκουλήκι.
Πως μολύνεται ο άνθρωπος;
Η μόλυνση του ανθρώπου γίνεται αν έρθει σε επαφή με έδαφος μολυσμένο από λάρβες των αγκυλοστόμων που προσβάλλουν και σκύλους (A. caninum, A. braziliense). Αυτές εισχωρούν στο δέρμα του, προχωρούν κάτω από αυτό και προκαλούν δερματίτιδα (δερματική μετανάστευση λαρβών). Σπάνια μπορούν να του προκαλέσουν εωσινοφιλική εντερίτιδα.
Το αγκυλόστομο Α. tubaeforme που προσβάλλει μόνο γάτες δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.
Πως διαγιγνώσκει ο γιατρός την παρασίτωση από αγκυλόστομα;
Η εργαστηριακή ανάλυση κοπράνων εντοπίζει τα αβγά του παρασίτου και έτσι ο γιατρός θέτει την διάγνωση και μπορεί να προχωρήσει στην φαρμακευτική θεραπεία. Αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και καθαρίζεται καθημερινά η αμμολεκάνη εξοστρακίζεται το πρόβλημα.
Μαστιγοσκώληκες.
Πολύ σπάνια συναντώνται αυτού του τύπου τα σκουλίκια στην γάτα.
Οι ενήλικες μαστιγοσκώληκες προσκολλώνται βυθίζοντας το μαστίγιό τους στο τοίχωμα του λεπτού εντέρου της γάτας ώστε να μην παρασυρθούν και αρχίζουν την παρασιτική ζωή τους… Ευτυχώς δεν προκαλούν σοβαρή νόσο και δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο.
Ταινίες.
Dipylidium caninum & Taenia taeniaformis. Η ταινία είναι μακρύ σκουλήκι. Το κεφάλι της είναι σφηνωμένο στο τοίχωμα του λεπτού εντέρου και το υπόλοιπο σώμα της αποτελείται από τμήματα (όπως τα «καρέ» μιας κινηματογραφικής ταινίας). Τα τελευταία κομμάτια του σώματός της περιέχουν τα αβγά. Αποκόπτονται περιοδικά και εξέρχονται με τα κόπρανα στο περιβάλλον. Όσο είναι ζωντανά μοιάζουν με κόκκους ρυζιού που αυξομειώνουν το μήκος τους και όταν ξεραθούν μοιάζουν με κόκκους σουσαμιού.
Εκτός από τα κόπρανα τέτοιους κόκκους «ζωντανού ρυζιού» ή ξεραμένου σουσαμιού μπορείτε να βρείτε στην βάση της ουράς ή στην περιοχή του πρωκτού της γάτας.
Πως μολύνονται οι γάτες από ταινία;
Το Dipylidium caninum μεταδίδεται στις γάτες με τους ψύλλους. Η μόλυνση περνά σε μια γάτα όταν καταπιεί ένα μολυσμένο ψύλλο κατά την διάρκεια του καθαρισμού του τριχώματός της με την γλώσσα. Μια γάτα μολυσμένη με
ψύλλους έχει μολυνθεί σίγουρα και με Dipylidium, και το αντίστροφο.
Η Taenia taeniaformis μεταδίδεται στις γάτες από μικρά τρωκτικά όπως είναι τα ποντίκια και οι αρουραίοι. Τα αυγά τρώγονται από τα τρωκτικά και περνούν στις γάτες όταν αυτές έχουν την ευκαιρία να κυνηγήσουν και να φάνε ένα μολυσμένο τρωκτικό.
Η παρασίτωση με ταινία σπανίως προκαλεί σοβαρά συμπτώματα.
Πως μπορώ να ξέρω αν η γάτα μου έχει ταινία;
Συλλέξτε με μια οδοντογλυφίδα τον σαν ρύζι ή σουσάμι κόκκο που βρήκατε στα κόπρανα ή στην περιοχή του πρωκτού της γάτας σας, τοποθετήστε τον σε λίγο αλουμινόχαρτο μαζί με μια-δυο σταγόνες νερό και επισκεφτείτε τον γιατρό για να τεθεί με το μικροσκόπιο η διάγνωση.
Υπάρχει θεραπεία;
Η θεραπεία της ταινίας είναι αρκετά επιτυχής αλλά αρκετά συχνά συμβαίνει αναμόλυνση. Περιορίστε τους ψύλλους και τα τρωκτικά για να εκμηδενίσετε τον κίνδυνο μόλυνσης της γάτας σας.
Ο άνθρωπος για να μολυνθεί πρέπει να καταπιεί από λάθος… αβγά ταινίας. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής περιορίζει τον κίνδυνο στο μηδέν.
Κοκκίδια.
Είναι μονοκύτταροι οργανισμοί παρασίτων που προσβάλλουν την γάτα και προκαλούν τις κοκκιδιάσεις. Η πιο συνηθισμένη κοκκιδίαση της γάτας είναι από Isospora felis. Κάθε γάτα σε κάποια φάση της ζωής της συνήθως μολύνεται από Isospora. Η μόλυνση συμβαίνει όταν καταναλωθούν "ώριμες κύστεις" που μαζί με τα κόπρανα έπεσαν και μόλυναν το περιβάλλον.
Οι κύστεις για να γίνουν μολυσματικές απαιτείται να μείνουν τουλάχιστον 6 ώρες στο περιβάλλον. Ευτυχώς η Isospora των γάτων δεν προκαλεί νόσο στον άνθρωπο.
Η κοκκιδίαση αν και δεν προκαλεί συνήθως προβλήματα στις ενήλικες γάτες, προκαλεί σημαντική νόσο στα γατάκια. Καταστρέφει το εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου τους με αποτέλεσμα εμφάνιση διάρροιας συνήθως με βλέννα. Σε μέρη με υπερβολικό αριθμό γάτων όταν εμφανιστεί κοκκιδίωση τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά.
Το καλλίτερο προληπτικό φάρμακο είναι η καθαριότητα ενώ, ή έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία από τον γιατρό είναι το σπουδαιότερο όποτε εμφανιστεί η νόσος.
Τζιάρντια.
Είναι μαστιγωτό πρωτόζωο που παρασιτεί στο λεπτό έντερο της γάτας. Προσβάλλει πολύ εύκολα γατάκια κάτω του έτους που ζουν ομαδικά. Συνήθως η νόσος μολύνει το 5% μόνο του πληθυσμού των γάτων αλλά το ποσοστό ανεβαίνει σε κατάλληλο περιβάλλον.
Η μόλυνση μεταδίδεται τρώγοντας την κύστη της Giardia που πέφτει στο έδαφος μαζί με τα κόπρανα ενός μολυσμένου μικρού γατιού ή μιας γάτας. Μετά από 5-15 ημέρες αρχίζουν τα συμπτώματα της διάρροιας (οξείας ή χρόνιας και συνεχούς ή διακοπτόμενης). Οι περισσότερες μολυσμένες γάτες δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα (φορείς) αλλά παραμένουν μόνιμη πηγή μόλυνσης για άλλες γάτες. Οι κύστεις είναι πολύ ανθεκτικές στην κατάψυξη και το χλωριωμένο νερό της ύδρευσης.
Η διάγνωση της νόσου γίνεται με την μικροσκοπική εξέταση των κοπράνων. Επειδή οι κύστεις δεν διασκορπίζονται συνεχώς στο περιβάλλον μερικές φορές απαιτείται να εξεταστούν αρκετά δείγματα κοπράνων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Η εκρίζωση της Giardia από χώρους που φιλοξενούν πολλές γάτες είναι δύσκολη και εξαρτάται από την θεραπεία και τα μέτρα υγιεινής που θα ληφθούν. Είναι γνωστά αρκετά φάρμακα αποτελεσματικά για την θεραπεία της Giardia όπως είναι επίσης γνωστή και η αντίστασή της σε πολλά άλλα. Δεν γνωρίζουμε αν τα είδη της Giardia που μολύνουν την γάτα μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο και το ανάποδο. Να πλένετε τα χέρια σας πριν το φαγητό και αν το νερό που πίνετε προέρχεται από επιφανειακά ύδατα (χλωριωμένα ή μη) να βράζεται.
Τοξοπλάσμωση.
Η μόλυνση με το πρωτόζωο της τοξοπλάσμωσης είναι πολύ συχνή αλλά η πραγματική νόσος που προκαλεί αυτό το παράσιτο είναι σχετικά σπάνια στις γάτες. Η μόλυνση μεταδίδεται αν καταναλωθεί βραδυζωίδιο, ταχυζωίδιο ή κύστη μία δηλαδή από τις τρεις μολυσματικές μορφές του παρασίτου Ο συνηθέστερος τρόπος είναι τρώγοντας τις κύστεις που βρίσκονται σε μολυσμένο ωμό κρέας. Το τοξόπλασμα αναπαράγεται στο λεπτό έντερο της γάτας και περίπου σε 15-20 μέρες οι ωοκύστεις αρχίζουν να υπάρχουν στα κόπρανα της μολυσμένης γάτας.
Ποιο είναι το πρόβλημα των αποπαρασιτώσεων;
Γάτες που θεραπεύτηκαν από κάποια παρασιτική νόσο είναι πολύ συνηθισμένο να μολυνθούν ξανά. Αυτό συμβαίνει αν δεν αλλάξουν τα μέτρα υγιεινής που λαμβάνονται για το περιβάλλον διαβίωσης της γάτας όπως : το καθημερινό καθάρισμα της αμμολεκάνης, το τακτικό πλύσιμο της αμμολεκάνης με απολυμαντικό (1 μέρος χλωρίνης σε 32 μέρη νερού), η αποφυγή έκθεσης της γάτας σε συνθήκες πολυκοσμίας, η απαγόρευση κατανάλωσης ωμού κρέατος, και η καταπολέμηση ενδιαμέσων ξενιστών (ψύλλων, τσιμπουριών, κατσαρίδων, κουνουπιών, τρωκτικών) ανά τακτά διαστήματα.
και τα παράσιτα έξω από τις γάτες .
πηγή: http://www.ailouros.gr/
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Chouzouris στις Παρ Σεπ 19, 2008 12:54 am, 4 φορές συνολικά (Λόγος της επεξεργασίας : διαμόρφωση κειμένου από Φφιοίκηση και παράθεση πηγής)
Αστρογάτος- Kitten
-
Ηλικία : 29
Τόπος : θεσσαλονικη
Αριθμός γατουνίων : 0[σε λίγο 1]
Motto : “Υπάρχουν δύο καταφύγια που μας γλιτώνουν από την μιζέρια της ζωής. Η μουσική και οι γάτες
Ημερομηνία Εγγραφής : 14/09/2008
Mood :
Αρέσει στον χρήστη GKapa131
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Ουάου! Πάντα όταν βλέπω μαζεμένα τόσα..."σκουλήκια" με πιάνει ένας τρόμος...
Θα μας γράψεις και τις πηγές;
Θα μας γράψεις και τις πηγές;
marmanga- Γατοσπιτό-γατα/Γατοσπιτό-γατος
-
Ηλικία : 60
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Αριθμός γατουνίων : Ένα ολόδικό μου!! (Και 'μισό' αλλού)
Ημερομηνία Εγγραφής : 09/12/2007
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
ΒΒρε, βρε, βρε!!! Αστρογατάκι , βλέπω μας ήρθες ορεξάτος και με αρθρογραφία!!!
Μπράβο καμάρι μου!!!
Σ' ευχαριστούμε πολύ!!!
Άντε, με μερικά ακόμα άρθρα θα πάρεις και σαρδέλες "Γαταποκριτή"!!!
Μπράβο καμάρι μου!!!
Σ' ευχαριστούμε πολύ!!!
Άντε, με μερικά ακόμα άρθρα θα πάρεις και σαρδέλες "Γαταποκριτή"!!!
Marcos- Γατοσπιτό-γατα/Γατοσπιτό-γατος
-
Ηλικία : 56
Τόπος : Αθήνα
Αριθμός γατουνίων : Μόνο 1 πιά... Το ΑΠΑΙΣΙΟ ΜΑΡΙΚΑΚΙ
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Τον Μαντού ασυζητητί._
Motto : Hey!!! Hey!!!!
Ημερομηνία Εγγραφής : 01/04/2008
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Καλέ τί μου θυμίζει;;;; Ααααααααααααααα ναι... ailouros.gr
Ελπίζω να βάλει την πηγή το Αστρογατάκι.
Ελπίζω να βάλει την πηγή το Αστρογατάκι.
Milly- Συνερ-γάτα
-
Ηλικία : 109
Τόπος : Π.Φάληρο
Αριθμός γατουνίων : .. και άνω
Motto : Τίποτα δεν μένει εκεί για πάντα
Ημερομηνία Εγγραφής : 19/11/2007
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Ναι σωστά μάντεψες Ριπήτ το άρθρο το βρήκα στο site www.ailouros.gr
Αστρογάτος- Kitten
-
Ηλικία : 29
Τόπος : θεσσαλονικη
Αριθμός γατουνίων : 0[σε λίγο 1]
Motto : “Υπάρχουν δύο καταφύγια που μας γλιτώνουν από την μιζέρια της ζωής. Η μουσική και οι γάτες
Ημερομηνία Εγγραφής : 14/09/2008
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Μπράβο, βρε Αστρόγατο. Διαβάζεις και ενημερώνεσαι για όλα, βλέπω!
:bez:
:bez:
marmanga- Γατοσπιτό-γατα/Γατοσπιτό-γατος
-
Ηλικία : 60
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Αριθμός γατουνίων : Ένα ολόδικό μου!! (Και 'μισό' αλλού)
Ημερομηνία Εγγραφής : 09/12/2007
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Έφτιαξα το άρθρο εδώ
http://gatospito.com/Parasita-h71.html
Ευχαριστούμε πολυ!
http://gatospito.com/Parasita-h71.html
Ευχαριστούμε πολυ!
___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___
Live long and pawspurr!...
I used to be schizophrenic, but WE are OK now.
I used to be schizophrenic, but WE are OK now.
Chouzouris- Owner of Administrator ^ο-ο^
-
Ηλικία : 52
Τόπος : Γάλημος
Αριθμός γατουνίων : 8 + τα αδεσποτάκια μου
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Γαταχείμωνο....
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Τον Μπάστακα, τον Ερμή & τον Σείριο
Motto : When I die I want someone fertilize my grave with catnip and every so often bring stray cat to my grave so that theyʼ ll be going all crazy and rubbing themselves all over my grave and everyone will think I was some kind of Cat God. Meow.
Ημερομηνία Εγγραφής : 07/11/2007
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Μπράβο,Αστρόγατε!
Πότε,με το καλό,θα αποκτήσεις γατούνι;
Πότε,με το καλό,θα αποκτήσεις γατούνι;
OrAnGeLo- Γατοσπιτό-γατα/Γατοσπιτό-γατος
-
Ηλικία : 38
Τόπος : Νίκαια
Αριθμός γατουνίων : 2 και πορτοκαλόγατα!!
Motto : I LOVE CATS because I LOVE my HOME and after a while they become its visible soul!
Ημερομηνία Εγγραφής : 22/02/2008
Mood :
Αχ!!!
Αχ!!! Ας ελπίσουμε σύντομα .
Αστρογάτος- Kitten
-
Ηλικία : 29
Τόπος : θεσσαλονικη
Αριθμός γατουνίων : 0[σε λίγο 1]
Motto : “Υπάρχουν δύο καταφύγια που μας γλιτώνουν από την μιζέρια της ζωής. Η μουσική και οι γάτες
Ημερομηνία Εγγραφής : 14/09/2008
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Εμένα μου άρεσε πολύ και το "αστρόγατο". Πολύ ωραία σύνθετη λέξη.marmanga έγραψε:Μπράβο, βρε Αστρόγατο. Διαβάζεις και ενημερώνεσαι για όλα, βλέπω!
:bez:
Milly- Συνερ-γάτα
-
Ηλικία : 109
Τόπος : Π.Φάληρο
Αριθμός γατουνίων : .. και άνω
Motto : Τίποτα δεν μένει εκεί για πάντα
Ημερομηνία Εγγραφής : 19/11/2007
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΑ ΜΕ ΤΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ! :vomit2: :gree: :gree:
Pepita- Γατανιχνευτής-Γατανιχνεύτρια
-
Ηλικία : 50
Τόπος : Αθηνα
Αριθμός γατουνίων : 3 κοριτσάκια και 1 λιοντάρι!!!
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : τον Joey τον Σιβα τον Pablo και την Κουφίτσα
Motto : ''Πίσω από κάθε πόνο σου στέκει ένα λάθος σου''Αριστοτέλης
Ημερομηνία Εγγραφής : 17/08/2008
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Marcos έγραψε:
Άντε, με μερικά ακόμα άρθρα θα πάρεις και σαρδέλες "Γαταποκριτή"!!!
Εγώ δεν πήρα σαρδέλες!!!
Φωτεινή- Γαταποκρίτρια
-
Ηλικία : 102
Τόπος : Αγγλία
Αριθμός γατουνίων : 2
Motto : ο κόσμος είναι σαν αυτό που είμαστε μέσα μας
Ημερομηνία Εγγραφής : 20/11/2007
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
ΔΕΝ ΠΗΡΕΣ;;;;;;
ΒΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΚ!
Το παιδί δεν πήρε σαρδέλες!!!!
θα σου τις φέρω εγώ Φωτεινή μου...
Αυτή η Βδιοίκηση κλβράει....
Marcos- Γατοσπιτό-γατα/Γατοσπιτό-γατος
-
Ηλικία : 56
Τόπος : Αθήνα
Αριθμός γατουνίων : Μόνο 1 πιά... Το ΑΠΑΙΣΙΟ ΜΑΡΙΚΑΚΙ
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Τον Μαντού ασυζητητί._
Motto : Hey!!! Hey!!!!
Ημερομηνία Εγγραφής : 01/04/2008
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Τί εννοείτε "σαρδέλες"????????????????????????
___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___
Live long and pawspurr!...
I used to be schizophrenic, but WE are OK now.
I used to be schizophrenic, but WE are OK now.
Chouzouris- Owner of Administrator ^ο-ο^
-
Ηλικία : 52
Τόπος : Γάλημος
Αριθμός γατουνίων : 8 + τα αδεσποτάκια μου
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Γαταχείμωνο....
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Τον Μπάστακα, τον Ερμή & τον Σείριο
Motto : When I die I want someone fertilize my grave with catnip and every so often bring stray cat to my grave so that theyʼ ll be going all crazy and rubbing themselves all over my grave and everyone will think I was some kind of Cat God. Meow.
Ημερομηνία Εγγραφής : 07/11/2007
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
τσ, τσ, τσ, μα δεν πήγες φαντάρος εσύ;
christiana- Mature Cat
-
Ηλικία : 46
Τόπος : Καλλιθέα
Αριθμός γατουνίων : O Τζόννυ μου και ο Ζίγκυ μου
Motto : Οτι είναι νάρθει θε να 'ρθεί αλλιώς θα προσπεράσει
Ημερομηνία Εγγραφής : 09/01/2008
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Chouzouris έγραψε:Τί εννοείτε "σαρδέλες"????????????????????????
Τις γνωστές που φορούν στα ρούχα τους οι φαντάροι αλλά μην ανυσηχείς Βικ θα φέρω εγω από την Μυτιλήνη
ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ- Γατού Fan Park
-
Ηλικία : 57
Τόπος : Μυτιλήνη - Αθήνα
Αριθμός γατουνίων : ένα λατρεμένο αγόρι , το μπεμπέ μου , το αγγελούδι,ο Μέρλυν,η Άνθια και η Αγγελίδα
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Βροχή και μόνο βροχή
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : την Μάγια τον Ντακίρι και τον Χιόνη
Motto : Δεν ύπάρχει κανείς που να γεννήθηκε με άσχημο αστέρι.Είναι που δεν ξέρει να διαβάσει τον ουρανό!
Ημερομηνία Εγγραφής : 17/04/2008
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Εγω εχω μια σαρδελα σπιτι, αν τη θελει κανεις, την περνει!!!
sardela- Moderator/Πρωτερ-γάτα
-
Ηλικία : 35
Τόπος : Χαλάνδρι
Αριθμός γατουνίων : 4:sardela,leon,manolos,bios.
Motto : Από τα όμορφα δεν θέλω να γλιτώσω...
Ημερομηνία Εγγραφής : 08/11/2007
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Είπα να μην ανοίξω ξεχωριστό θεματάκι για τα παράσιτα, μια που εντόπισα αυτό.
Έχω κανα δυο εβδομάδες που ανοίγω τις μπαλκονόπορτες και τα γατούνια επιδίδονται σε μυγοχάψιμο. Μια τεράστια σιχαμερή έφαγε ο αδέκαστος πριν λίγο
Να ρωτήσω λοιπόν:
1. Ξέρει κάποιος αν από το εν λόγω σπορ μπορούν να κολλήσουν κάτι;
2. Είδα όλα τα παραπάνω παράσιτα και ένα φόβο τον έπαθα. Με το drontal καλύπτονται, ή πρέπει να δίνω και κάτι άλλο;
3. Κάθε πότε πρέπει να τους δίνω χάπι;
4. Κάθε φορά που τους δίνω χάπι πρέπει πρώτα να κάνω και εξωτερική αποπαρασίτωση;
5. Εξωτερική αποπαρασίτωση κάθε πότε κάνετε, και με τι; Εγώ παίρνω σπρέι frontline, σκοτώνει τα πάντα;
Έχω κανα δυο εβδομάδες που ανοίγω τις μπαλκονόπορτες και τα γατούνια επιδίδονται σε μυγοχάψιμο. Μια τεράστια σιχαμερή έφαγε ο αδέκαστος πριν λίγο
Να ρωτήσω λοιπόν:
1. Ξέρει κάποιος αν από το εν λόγω σπορ μπορούν να κολλήσουν κάτι;
2. Είδα όλα τα παραπάνω παράσιτα και ένα φόβο τον έπαθα. Με το drontal καλύπτονται, ή πρέπει να δίνω και κάτι άλλο;
3. Κάθε πότε πρέπει να τους δίνω χάπι;
4. Κάθε φορά που τους δίνω χάπι πρέπει πρώτα να κάνω και εξωτερική αποπαρασίτωση;
5. Εξωτερική αποπαρασίτωση κάθε πότε κάνετε, και με τι; Εγώ παίρνω σπρέι frontline, σκοτώνει τα πάντα;
Tiger Lilly- Γατοπαγίτης
-
Ηλικία : 44
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Αριθμός γατουνίων : Δύο: Μatou, και Miles.
Motto : Never underestimate the power of denial.
Ημερομηνία Εγγραφής : 03/04/2009
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
να ρωτησω και εγω κατι:
το flutelmium ειναι διαφορετικο απο το drontal?
ποια η διαφορα?
το flutelmium ειναι διαφορετικο απο το drontal?
ποια η διαφορα?
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Νομίζω πως δεν θα πάθουν τίποτα αν χάψουν και καμία μύγα ! Το Drontal λέει στο κουτί κάθε 6 μήνες max αν δεν κάνω λάθος ...
Να σε ρωτήσω κάτι ? Εξωτερική αποπαρασίτωση γιατί κάνεις ? Έχουν ψύλλους ???? Αν όχι νομίζω πως δεν χρειάζεται να τα ψεκάζεις !
Να σε ρωτήσω κάτι ? Εξωτερική αποπαρασίτωση γιατί κάνεις ? Έχουν ψύλλους ???? Αν όχι νομίζω πως δεν χρειάζεται να τα ψεκάζεις !
Kikiriki- Γατού Fan Park
-
Ηλικία : 48
Τόπος : Zωγράφου
Αριθμός γατουνίων : Δυο διαβολάκια και τον Μαγιούλη, στην καρδιά......
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Καλοκαίριιιιιιι !
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Φρέγια και Ντάκιρι
Ημερομηνία Εγγραφής : 29/07/2008
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Μέχρι πρόσφατα νόμιζα ότι η 'ταινία' αντιμετωπίζεται μόνο με Ντροντάλ.
Με αφορμή τον Ούχου, είδα ότι κάνει δουλειά και το Φλουτέλμιουμ και τώρα ρώτησα τον κτηνίατρο και μου είπε ότι μπορώ να πάρω ό,τι από τα δυο θέλω.
Προτίμησα φλουτέλμιουμ γιατί είναι 'παστούλα' με δοσομετρητή και την τρώνε πολύ εύκολα ανακατεμμένη στο φαγητό τους.
Επειδή έχω μπροστά το χαρτάκι του, γράφω τι λέει ότι καλύπτει:
Ασκαρίδες: Toxocara canis, Toxocara cati, toxascaris leonina
Ανγκυλόστομα: Uncinaria stenocephala, ancylostoma canium, ancylostoma tubeforme
Άλλα νηματώδη: Trichuris vulpis
Ταινίες: Τaenia pisiformis, Hydatigera taeniaeformis
(κάποια είναι 'σκυλίσια', όπως το λέει και το όνομά τους)
Με αφορμή τον Ούχου, είδα ότι κάνει δουλειά και το Φλουτέλμιουμ και τώρα ρώτησα τον κτηνίατρο και μου είπε ότι μπορώ να πάρω ό,τι από τα δυο θέλω.
Προτίμησα φλουτέλμιουμ γιατί είναι 'παστούλα' με δοσομετρητή και την τρώνε πολύ εύκολα ανακατεμμένη στο φαγητό τους.
Επειδή έχω μπροστά το χαρτάκι του, γράφω τι λέει ότι καλύπτει:
Ασκαρίδες: Toxocara canis, Toxocara cati, toxascaris leonina
Ανγκυλόστομα: Uncinaria stenocephala, ancylostoma canium, ancylostoma tubeforme
Άλλα νηματώδη: Trichuris vulpis
Ταινίες: Τaenia pisiformis, Hydatigera taeniaeformis
(κάποια είναι 'σκυλίσια', όπως το λέει και το όνομά τους)
marmanga- Γατοσπιτό-γατα/Γατοσπιτό-γατος
-
Ηλικία : 60
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Αριθμός γατουνίων : Ένα ολόδικό μου!! (Και 'μισό' αλλού)
Ημερομηνία Εγγραφής : 09/12/2007
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
marmanga έγραψε:Μέχρι πρόσφατα νόμιζα ότι η 'ταινία' αντιμετωπίζεται μόνο με Ντροντάλ.
Με αφορμή τον Ούχου, είδα ότι κάνει δουλειά και το Φλουτέλμιουμ και τώρα ρώτησα τον κτηνίατρο και μου είπε ότι μπορώ να πάρω ό,τι από τα δυο θέλω.
Προτίμησα φλουτέλμιουμ γιατί είναι 'παστούλα' με δοσομετρητή και την τρώνε πολύ εύκολα ανακατεμμένη στο φαγητό τους.
Επειδή έχω μπροστά το χαρτάκι του, γράφω τι λέει ότι καλύπτει:
Ασκαρίδες: Toxocara canis, Toxocara cati, toxascaris leonina
Ανγκυλόστομα: Uncinaria stenocephala, ancylostoma canium, ancylostoma tubeforme
Άλλα νηματώδη: Trichuris vulpis
Ταινίες: Τaenia pisiformis, Hydatigera taeniaeformis
(κάποια είναι 'σκυλίσια', όπως το λέει και το όνομά τους)
Αυτό το φουλτένιουμ δεν το ήξερα.
Λετε να μας γλιτώνει απο το χαπάκωμα?
gatoras- Γατοφόνος γατ' εξακολούθηση
-
Ηλικία : 49
Τόπος : Πάτρα
Αριθμός γατουνίων : 2
Motto : Oταν θελεις, ψαχνεις τροπους,....Οταν δεν θελεις, ψαχνεις αιτιες...! Τίποτα δεν αξίζει στον κόσμο που να μας κάνει να λοξοδρομήσουμε από εκείνο που αγαπάμε.
Ημερομηνία Εγγραφής : 26/04/2009
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
εγώ τους βάζω καθε 3 μήνες profender. ελπίζω να τα καλύπτει γιατί κι εμένα τελευταία τρωνε μύγες!!!
Πούπσυ- Gatus Paranoicus
-
Ηλικία : 54
Τόπος : Γαλημάτα
Αριθμός γατουνίων : Η Πούπσυ και ο Τζέρυ στο σπίτι... και η αδεσποτούλα Λούσυ στην πυλωτή!
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Βροχερός αλλά χωρίς κρύο
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : τον ΑΙΜΙΛΙΟ!!!! και τον Κανελλάκο!
Ημερομηνία Εγγραφής : 08/01/2009
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Πούπσυ έγραψε:εγώ τους βάζω καθε 3 μήνες profender. ελπίζω να τα καλύπτει γιατί κι εμένα τελευταία τρωνε μύγες!!!
Ελίζα μου νομίζω η αμπούλα κάτι δεν καλύπτει...τις ταινίες αν δεν κάνω λάθος
gatoras- Γατοφόνος γατ' εξακολούθηση
-
Ηλικία : 49
Τόπος : Πάτρα
Αριθμός γατουνίων : 2
Motto : Oταν θελεις, ψαχνεις τροπους,....Οταν δεν θελεις, ψαχνεις αιτιες...! Τίποτα δεν αξίζει στον κόσμο που να μας κάνει να λοξοδρομήσουμε από εκείνο που αγαπάμε.
Ημερομηνία Εγγραφής : 26/04/2009
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Flutelmium KH paste, λέγεται, Βαλίτσα μου.
Δεν ξέρω, ελπίζω... Στον Ούχου πάντως λειτούργησε, και η Στέλλα (που δόξα τω Θεώ, έχει δει μπόλικααααα σουσάμια στη ζωή της) είχε πει ότι τέτοιο υπερπληθυσμό δεν είχε ξαναματασυναντήσει.
Δεν ξέρω, ελπίζω... Στον Ούχου πάντως λειτούργησε, και η Στέλλα (που δόξα τω Θεώ, έχει δει μπόλικααααα σουσάμια στη ζωή της) είχε πει ότι τέτοιο υπερπληθυσμό δεν είχε ξαναματασυναντήσει.
marmanga- Γατοσπιτό-γατα/Γατοσπιτό-γατος
-
Ηλικία : 60
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Αριθμός γατουνίων : Ένα ολόδικό μου!! (Και 'μισό' αλλού)
Ημερομηνία Εγγραφής : 09/12/2007
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
εμενα ο κτηνιατρος απαρχης αυτο μας εδωσε!
το drontal δεν το εχω δωσει στην Κιμπα!Ουτως η αλλως αυτη εχει θεμα με τα χαπακια και η συγκεκριμενη παστα μου λυνει τα χερια!
το drontal δεν το εχω δωσει στην Κιμπα!Ουτως η αλλως αυτη εχει θεμα με τα χαπακια και η συγκεκριμενη παστα μου λυνει τα χερια!
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Τυχερή είσαι, Νιου μου.
marmanga- Γατοσπιτό-γατα/Γατοσπιτό-γατος
-
Ηλικία : 60
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Αριθμός γατουνίων : Ένα ολόδικό μου!! (Και 'μισό' αλλού)
Ημερομηνία Εγγραφής : 09/12/2007
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Καλημέρα σας!
Κική, μάλλον η διατύπωσή μου ήταν κακή. Τους έχω ψεκάσει μια φορά στη ζωή του τον καθένα, δηλαδή σχεδόν πριν ένα χρόνο που ήρθαν σπίτι.
Κάποια στιγμή μετά τα Χριστούγεννα είδα μια ψειρούλα πάνω στον Μάιλς και είπα να τους ψεκάσω, αλλά ήθελα πρώτα να τους κάνω ένα μπάνιο, γιατί μετά το ψέκασμα δεν κάνει, η μια αναβολή έφερε την άλλη και το άφησα.
Για ψύλλους ανησυχώ γιατί βγαίνουν στο μπαλκόνι, το οποίο επισκέπτεται και ένας αδέσποτος κατά διαστήματα, οπότε δεν είναι απίθανο να κολλήσουν.
Μπάνιο έκαναν προχθές, οπότε ήρθε η ώρα του ψεκασμού και μετά έχω να τους δώσω ένα drontal, που το πήρα πριν κανένα δίμηνο από τον κτηνίατρο και το αμέλησα γιατί θεώρησα καλό να τους ψεκάσω πρώτα, σε περίπτωση που εκτός από ψειρούλα είχαν και κανέναν ψύλλο.
Τες παν, είμαι εγκληματικά αμελής, και τα έχω κάνει λίγο σούπα μέσα στο κεφάλι μου, παράσιτα, τοξοπλάσματα, εμβόλια, όλα μαζί χυλός.
Τη flutelmium την παίρνετε από πετ σοπ; Γιατί και ο Ματού με τα χάπια έχει μέγα θέμα.
Πουπσάκι το profender τι είναι;
Κική, μάλλον η διατύπωσή μου ήταν κακή. Τους έχω ψεκάσει μια φορά στη ζωή του τον καθένα, δηλαδή σχεδόν πριν ένα χρόνο που ήρθαν σπίτι.
Κάποια στιγμή μετά τα Χριστούγεννα είδα μια ψειρούλα πάνω στον Μάιλς και είπα να τους ψεκάσω, αλλά ήθελα πρώτα να τους κάνω ένα μπάνιο, γιατί μετά το ψέκασμα δεν κάνει, η μια αναβολή έφερε την άλλη και το άφησα.
Για ψύλλους ανησυχώ γιατί βγαίνουν στο μπαλκόνι, το οποίο επισκέπτεται και ένας αδέσποτος κατά διαστήματα, οπότε δεν είναι απίθανο να κολλήσουν.
Μπάνιο έκαναν προχθές, οπότε ήρθε η ώρα του ψεκασμού και μετά έχω να τους δώσω ένα drontal, που το πήρα πριν κανένα δίμηνο από τον κτηνίατρο και το αμέλησα γιατί θεώρησα καλό να τους ψεκάσω πρώτα, σε περίπτωση που εκτός από ψειρούλα είχαν και κανέναν ψύλλο.
Τες παν, είμαι εγκληματικά αμελής, και τα έχω κάνει λίγο σούπα μέσα στο κεφάλι μου, παράσιτα, τοξοπλάσματα, εμβόλια, όλα μαζί χυλός.
Τη flutelmium την παίρνετε από πετ σοπ; Γιατί και ο Ματού με τα χάπια έχει μέγα θέμα.
Πουπσάκι το profender τι είναι;
Tiger Lilly- Γατοπαγίτης
-
Ηλικία : 44
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Αριθμός γατουνίων : Δύο: Μatou, και Miles.
Motto : Never underestimate the power of denial.
Ημερομηνία Εγγραφής : 03/04/2009
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
To profender είναι αμπούλα ενδοαποπαρασίτωσης που στάζεις το περιεχόμενό της στον σβέρκο τους.
gatoras- Γατοφόνος γατ' εξακολούθηση
-
Ηλικία : 49
Τόπος : Πάτρα
Αριθμός γατουνίων : 2
Motto : Oταν θελεις, ψαχνεις τροπους,....Οταν δεν θελεις, ψαχνεις αιτιες...! Τίποτα δεν αξίζει στον κόσμο που να μας κάνει να λοξοδρομήσουμε από εκείνο που αγαπάμε.
Ημερομηνία Εγγραφής : 26/04/2009
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
gatoras έγραψε:To profender είναι αμπούλα ενδοαποπαρασίτωσης που στάζεις το περιεχόμενό της στον σβέρκο τους.
Θενκς Βάλια!
Σκοτώνει και εξωπαράσιτα, ή χρειάζεται και κάτι άλλο για αυτά;
Tiger Lilly- Γατοπαγίτης
-
Ηλικία : 44
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Αριθμός γατουνίων : Δύο: Μatou, και Miles.
Motto : Never underestimate the power of denial.
Ημερομηνία Εγγραφής : 03/04/2009
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Είναι μόνο για ενδοπαράσιτα, αλλά νομίζω δεν τα σκοτώνει όλα.Tiger Lilly έγραψε:gatoras έγραψε:To profender είναι αμπούλα ενδοαποπαρασίτωσης που στάζεις το περιεχόμενό της στον σβέρκο τους.
Θενκς Βάλια!
Σκοτώνει και εξωπαράσιτα, ή χρειάζεται και κάτι άλλο για αυτά;
Για εξωπαράσιτα εκτός απο σπρέυ υπάρχουν και αμπούλες που μπαίνουν με τον ίδιο τρόπο στο σβερκάκι και έτσι δεν χρειάζεται να τα πασαλίβεις ολόκληρα.
gatoras- Γατοφόνος γατ' εξακολούθηση
-
Ηλικία : 49
Τόπος : Πάτρα
Αριθμός γατουνίων : 2
Motto : Oταν θελεις, ψαχνεις τροπους,....Οταν δεν θελεις, ψαχνεις αιτιες...! Τίποτα δεν αξίζει στον κόσμο που να μας κάνει να λοξοδρομήσουμε από εκείνο που αγαπάμε.
Ημερομηνία Εγγραφής : 26/04/2009
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Άρα καταλήγουμε ότι για ενδοπαράσιτα τα πιο δραστικά είναι drontal και flutelmium (τα κάνουν όλα και συμφέρουν);
Και αρκεί μια φορά το εξάμηνο, αν κατάλαβα καλά;
Και για εξωπαράσιτα, frontline ή αμπούλα, σε συνδυασμό με την ενδοαποπαρασίτωση, ή συχνότερα;
Και αρκεί μια φορά το εξάμηνο, αν κατάλαβα καλά;
Και για εξωπαράσιτα, frontline ή αμπούλα, σε συνδυασμό με την ενδοαποπαρασίτωση, ή συχνότερα;
Tiger Lilly- Γατοπαγίτης
-
Ηλικία : 44
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Αριθμός γατουνίων : Δύο: Μatou, και Miles.
Motto : Never underestimate the power of denial.
Ημερομηνία Εγγραφής : 03/04/2009
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Μόλις ψεκαστήκαμε!
Ο καημένος ο Μάιλς κρύβεται στις γωνίες, μάλλον του έθιξα τον εγωισμό του...
Drontal απόψε ή αύριο-μεθαύριο;
Ο καημένος ο Μάιλς κρύβεται στις γωνίες, μάλλον του έθιξα τον εγωισμό του...
Drontal απόψε ή αύριο-μεθαύριο;
Tiger Lilly- Γατοπαγίτης
-
Ηλικία : 44
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Αριθμός γατουνίων : Δύο: Μatou, και Miles.
Motto : Never underestimate the power of denial.
Ημερομηνία Εγγραφής : 03/04/2009
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Μεθαύριο καλύτερα. Μην τα κάνεις όλα μαζί μωρε.
gatoras- Γατοφόνος γατ' εξακολούθηση
-
Ηλικία : 49
Τόπος : Πάτρα
Αριθμός γατουνίων : 2
Motto : Oταν θελεις, ψαχνεις τροπους,....Οταν δεν θελεις, ψαχνεις αιτιες...! Τίποτα δεν αξίζει στον κόσμο που να μας κάνει να λοξοδρομήσουμε από εκείνο που αγαπάμε.
Ημερομηνία Εγγραφής : 26/04/2009
Mood :
Απ: Γαστρεντερικό - Ενδοπαράσιτα
Δίκιο έχεις Βάλια, ήδη έχουν αρχίσει και γλύφονται από το frontline, μην μαστουρώσουν τελείως... Αν και βασικά σκεφτόμουν αν χρειάζεται να μεσολαβούν λίγες μέρες για να πεθάνουν ψύλλοι που τυχόν υπάρχουν και μετά να πάρουν το χάπι.
Πάντως αυτό με το σπρέι δεν τους το ξανακάνω. Την προηγούμενη φορά ήταν ακόμα μικρά και τα έκανα εύκολα, τώρα κυνηγιόμασταν σε όλο το σπίτι!
Θα δοκιμάσω την αμπούλα.
Πάντως αυτό με το σπρέι δεν τους το ξανακάνω. Την προηγούμενη φορά ήταν ακόμα μικρά και τα έκανα εύκολα, τώρα κυνηγιόμασταν σε όλο το σπίτι!
Θα δοκιμάσω την αμπούλα.
Tiger Lilly- Γατοπαγίτης
-
Ηλικία : 44
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Αριθμός γατουνίων : Δύο: Μatou, και Miles.
Motto : Never underestimate the power of denial.
Ημερομηνία Εγγραφής : 03/04/2009
Mood :
Σελίδα 1 από 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Σελίδα 1 από 7
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Πεμ Νοε 14, 2024 8:58 am από gatisios
» Ολική νάρκωση - ασφαλής;
Τετ Νοε 13, 2024 10:01 pm από gatisios
» Τριαδιτιδα διατροφη
Τρι Οκτ 15, 2024 6:58 pm από gatisios
» Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια κι όλα τα καλά....
Παρ Οκτ 11, 2024 4:33 pm από marikaity
» Ερμηνεία εξετάσεων
Δευ Οκτ 07, 2024 4:58 pm από belezza
» Νόσος του Κατώτερου Ουροποιητικού της Γάτας (ΝοΚΟΓ)
Σαβ Σεπ 14, 2024 12:56 am από Sofiana
» Ο Τοσοδούλης ψάχνει σπίτι
Σαβ Αυγ 24, 2024 11:18 pm από annines
» Διάρροια σε γατάκι 2 μηνών περίπου
Σαβ Αυγ 10, 2024 5:59 pm από efikap
» Χαρίζεται μπόμπιρας.
Τρι Ιουλ 09, 2024 8:29 pm από gatisios
» Επείγουσα φιλοξενία/υιοθεσία!!!
Κυρ Ιουν 30, 2024 4:57 pm από Mary0
» Τα εμβόλια της γάτας
Δευ Ιουν 24, 2024 5:01 pm από belezza
» επιπλοκες απο στειρωση αδεσπωτης.
Τετ Ιουν 05, 2024 10:53 am από gatisios
» Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ
Τετ Μάης 15, 2024 11:21 am από gatisios
» Αρθρίτιδα
Σαβ Απρ 27, 2024 11:02 pm από gatoulis2009
» Το ερωτηματολόγιο του υποψήφιου γατο-γονιού
Τρι Απρ 16, 2024 11:45 am από gatisios
» Μελανιά μετά από στείρωση
Τετ Απρ 03, 2024 12:36 am από Thor
» Στειρωση
Σαβ Μαρ 30, 2024 11:22 am από belezza
» Παρουσίαση
Δευ Μαρ 25, 2024 10:06 am από psipsa
» Είμαστε ευαίσθητες!
Κυρ Μαρ 24, 2024 10:57 am από psipsa
» Μύκητας!
Κυρ Μαρ 03, 2024 10:35 am από psipsa
» βοηθεια για γατουλα
Πεμ Φεβ 29, 2024 1:03 pm από annines
» ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΣΤΑ ΟΥΛΑ
Τρι Φεβ 27, 2024 2:28 pm από xrysa
» Μόλυνση στο ματάκι/χλαμύδια
Παρ Φεβ 16, 2024 9:52 am από psipsa
» Επιληψια γάτας
Πεμ Φεβ 01, 2024 1:11 am από tozouzou
» Αντιβίωση σε υγρή μορφή
Κυρ Ιαν 14, 2024 6:13 pm από TeoCats
» Αδεσποτακι με κρανιο-εγκεφαλικες κακωσεις
Κυρ Ιαν 14, 2024 12:12 pm από psipsa
» M A DOLI N A
Κυρ Ιαν 14, 2024 12:07 pm από psipsa
» Προπτωση ορθου...
Δευ Ιαν 08, 2024 10:52 pm από πατουσακια
» Καρκίνος στη μύτη
Δευ Ιαν 01, 2024 9:32 pm από gatisios
» ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ
Τετ Δεκ 27, 2023 9:17 pm από gatisios
» Γατάκι 1,5 μηνων με ελκος στο ματι
Παρ Δεκ 08, 2023 12:30 am από feggaraki12
» Γατούλα με παράλυση
Τρι Δεκ 05, 2023 1:20 am από Cat mum
» ναρκωση με αεριο
Τετ Νοε 29, 2023 10:07 am από LIZA_T
» Εγχειρηση στο ματι και αποριες
Κυρ Νοε 26, 2023 6:02 pm από Ζιζάνης
» θολο ματι σε γατακι
Κυρ Νοε 26, 2023 6:01 pm από Ζιζάνης
» οφθαλμιατρος για γατακι με ζημια στο ματι??
Κυρ Νοε 26, 2023 6:00 pm από Ζιζάνης
» Κόκκινα ούλα
Σαβ Οκτ 14, 2023 1:39 pm από maria. K
» Ωτοδηκτικη ψωρα σε γατακι!
Πεμ Σεπ 28, 2023 10:24 pm από Iliakos
» Λοιμ. Λευχαιμία (FeLV)
Τρι Σεπ 12, 2023 6:28 pm από Tsoufis1989
» Μαλακές κροκέτες για ηλικιωμένες γάτες;
Τρι Σεπ 12, 2023 12:16 am από gatisios