Προσοχή: Δηλητηρίαση της γάτας μέσα στο σπίτι

Ριπήτ

Πηγή: ailouros.gr


Οι γάτες θα έπρεπε να μην είχαν προβλήματα δηλητηρίασης γιατί είναι εκλεκτικές στην γεύση και δεν δοκιμάζουν εύκολα ότι βρουν μπροστά τους.

Εν τούτοις εξ αιτίας της έμφυτης περιέργειας που τις χαρακτηρίζει και κυρίως της συνήθειας να καθαρίζουν το τρίχωμά τους με την γλώσσα (καταπίνοντας όποια ουσία βρίσκεται πάνω τους), η δηλητηρίαση δεν είναι ασυνήθιστη.

Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες που προδιαθέτουν σε δηλητηρίαση, ειδικά από την στιγμή που θα έρθουν σε επαφή με δηλητήριο είναι:

-Το μικρό μέγεθος του σώματός τους

- Η ικανότητά να κρύβονται (δεν βλέπουμε έγκαιρα τα συμπτώματα)

- Η έλλειψη ορισμένων ηπατικών ενζύμων που χρειάζονται για την διάσπαση χημικών ενώσεων και συνεπώς για την εξουδετέρωση των δηλητηρίων.

Οι γάτες δηλητηριάζονται με δύο τρόπους.

Άμεσος τρόπος, καταπίνοντας την τοξική ουσία αυτούσια ή βρίσκοντάς την πάνω στο θήραμά τους

Έμμεσος τρόπος, καταπίνοντας το δηλητήριο ενώ καθαρίζουν με την γλώσσα τους το τρίχωμά τους ή με απορρόφηση από το δέρμα τους (ειδικά από τις πατούσες) ή με εισπνοή.


Τα συμπτώματα

Αναλόγως του δηλητηρίου και του συστήματος (ή των συστημάτων) του οργανισμού που προσβάλλει είναι και τα συμπτώματα:

—Γαστρεντερικό: Εμετός και Διάρροια (το πιο συνηθισμένο)

—Νευρικό: Τρέμουλο, μη-συνεργασία κινήσεων, σπασμοί, διέγερση, κατάπτωση, κώμα.

—Αναπνευστικό: Βήχας, φτέρνισμα, δύσπνοια.

—Δερματικά : Φλεγμονή, πρήξιμο.

—Ηπατική ανεπάρκεια: Ίκτερος, εμετός.

—Νεφρική ανεπάρκεια : Δίψα, ανορεξία, απώλεια βάρους.

Οι περισσότερες δηλητηριάσεις είναι οξείες και έχουν απότομη εμφάνιση. Δεν αποκλείονται όμως οι χρόνιες δηλητηριάσεις που εμφανίζονται απότομα ή σταδιακά και είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστούν και να θεραπευτούν.


Τι να κάνετε, αν νομίζετε ότι η γάτα σας έχει δηλητηριαστεί.

Αν υποπτεύεστε ότι η γάτα σας ήρθε σε επαφή με δηλητήριο και ειδικά αν "δεν φαίνεται και πολύ στα καλά της", είναι σημαντικό να την πάτε στον γιατρό το ταχύτερο δυνατόν.

Αν βρίσκεται σε διέγερση, τυλίξτε την σε μια πετσέτα και βάλτε την σε ένα κουτί. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε την γάτα σας από το να τραυματίσει τον εαυτό της (ή εσάς) και από το να συνεχίσει να γλύφει το τρίχωμά της καταπίνοντας και άλλο δηλητήριο.

Δεν συνιστούμε να προσπαθήσετε να της προκαλέσετε εμετό δίνοντάς της αλάτι, σόδα πλυσίματος ή μουστάρδα γιατί τίποτε από αυτά δεν δουλεύει καλά στην γάτα. Ειδικά αν δεν ξέρετε τι έχει καταπιεί ή αν έχει καταπιεί Οξέα, Βάσεις (αλκαλικά), Διαλυτικά, Καθαριστικά βαριάς χρήσης, προϊόντα Πετρελαίου, Ηρεμιστικά ή Αιχμηρά αντικείμενα. Επίσης αν είναι πολύ καταβεβλημένη ή σε κώμα, ή αν έχουν περάσει περισσότερες από 2 ώρες μετά την κατάποση.

Το καλύτερο είναι να τηλεφωνήσετε στον γιατρό της ώστε να ξέρει περίπου τι έφαγε ή ποια είναι τα συμπτώματα και να προετοιμαστεί για κάποια θεραπεία πριν καν φτάσετε σ' αυτόν.

Αν παρ' όλα αυτά θέλετε να κάνει εμετό, χρησιμοποιήστε Οξυζενέ 3%. Είναι το πιο αποτελεσματικό. Ένα κουταλάκι στο στόμα κάθε 10 λεπτά, για 3 φορές συνολικά. Επίσης αλάτι φαγητού ένα τέταρτο από ένα κουταλάκι στην βάση της γλώσσας, και σιρόπι Ιπεκακουάνας (Φαρμακείο) ένα κουταλάκι για γάτα 5 κιλών.

Η αποβολή του δηλητηρίου από το πεπτικό της σύστημα επιταχύνεται αν χρησιμοποιήσετε ενεργό άνθρακα (σκόνη): Ανακατέψτε 5 γραμμάρια σκόνη με 20 ml νερό. Δώστε το όλο από το στόμα για γάτα 5 κιλών. Μετά από 30 λεπτά δώστε ή sodium sulphate 1 κουταλάκι για 5 κιλά γάτας ή Milk of Magnesia 2 κουταλάκια για 5 κιλά γάτας ή Γάλα, ασπράδι αβγού και ελαιόλαδο χτυπημένα μαζί.

Αν επιτρέπει η γάτα σας και γνωρίζετε, κάντε της κλύσμα με χλιαρό νερό.


Τι να κάνετε αν η γάτα σας έχει κάτι σαν χημικό πάνω της

Η γάτα μπορεί να βοηθηθεί στο σπίτι από εσάς, μόνο αν η μόλυνση είναι ήπια και περιορισμένη στο τρίχωμα.

Το περιλαίμιο της γάτας να αφαιρεθεί γιατί μπορεί να έχει μολυνθεί.

Το περιλαίμιο για ψύλλους να αφαιρεθεί γιατί δυσκολεύει κι άλλο την κατάσταση.

Για να αφαιρέσετε τα χημικά από το τρίχωμα πρέπει πρώτα να κουρέψετε όσο περισσότερες μολυσμένες τρίχες μπορείτε από την περιοχή και μετά να την πλύνετε με ζεστό νερό και σαμπουάν. Αφαιρέστε όση μόλυνση μπορείτε πριν το λούσιμο γιατί το μπάνιο μπορεί να αυξήσει την απορροφητικότητα του δέρματος. Προσεκτικό στέγνωμα για αποφυγή τρέμουλου από το κρύο

("Το λάδι αφαιρείται με λάδι"). Αν το "χημικό" έχει ελαιώδη αίσθηση τρίψτε την με καθαρό, ζεστό λάδι του φαγητού για να φύγει η μόλυνση. Προσεκτικά στραγγίστε το περίσσιο λάδι και σκουπίστε καλά.

Ακόμη και αν η μόλυνση είναι στο τρίχωμα είναι σπουδαίο η γάτα να ενθαρρυνθεί να πιει νερό γιατί αυτό θα της επιτρέψει να ξεπλύνει τυχόν τοξίνες που απορρόφησε.

Μετά από έκθεση σε πιθανά δηλητήρια σας συμβουλεύουμε να έχετε την γάτα κάτω από παρατήρηση σε ένα ζεστό ήσυχο δωμάτιο για 24 ώρες.


Συνήθη δηλητήρια

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το δηλητήριο είναι άγνωστο.

Εν τούτοις υπάρχουν πολλές ουσίες που θα μπορούσαν να δηλητηριάσουν τις γάτες.

-Είδη καθαριότητας και υγιεινής όπως χλωρίνη, υγρά και κρέμες καθαρισμού, αποσμητικά, αρωματικά, απολυμαντικά (ειδικά παράγωγα φαινολών όπως το 'Dettol" που ασπρίζουν το νερό όταν διαλύονται σε αυτό), στιλβωτικά επίπλων και γυαλιστικά μετάλλων.

-Ανθρώπινα φάρμακα όπως καθαρτικά, ασπιρίνη, παρακεταμόλη και αντικαταθλιπτικά. Ελέγχετε με προσοχή φάρμακα που πιθανώς να βρίσκονται στο σπίτι σας. Όλα τα φάρμακα αναγράφουν στο κουτί τους την δραστική τους ουσία.

-Προϊόντα αυτοκινήτου όπως αντιψυκτικό, υγρά φρένων, πετρέλαιο και υγρό υαλοκαθαριστήρων.

-Προϊόντα ομορφιάς όπως βαφές μαλλιών, βερνίκια και ξεβαφτικό νυχιών, λοσιόν ηλιοθεραπείας.

-Διακοσμητικά υλικά όπως χρώματα, διαλυτικά, συντηρητικά ξύλου και λευκό οινόπνευμα.

-Διάφορα όπως ναφθαλίνη, υγρά εμφάνισης φιλμ, βερνίκια παπουτσιών.

-Τρόφιμα όπως σοκολάτα, καφεΐνη, Cocα Cola

-Σκουπίδια: Τροφές σε αποσύνθεση, περιττώματα ζώων.

-Εντομοκτόνα όπως Οργανοφωσφορικά και Πυρεθροειδή.

-Ποντικοφάρμακα όπως brodifacoum, difenacoum, chlorphacione και coumatetralyl.

-Σαλιγκαροκτόνα όπως metaldehyde και methiocarb. Τα Σαλιγκαροκτόνα έρχονται αμέσως μετά, ειδικά όταν είναι σε μορφή pellets.Σε χώρους με γάτες να χρησιμοποιούνται υγρά σκευάσματα.

- Μυκητοκτόνα όπως thiophanage-methyl και benomyl. Τα μπουκάλια με το αδιάλυτο προϊόν να είναι σε αποθήκη απρόσιτη στα παιδιά και τις γάτες.

-Φυτά. Υπάρχουν πολλά κοινά φυτά και του σπιτιού και του κήπου που είναι δηλητηριώδη ή μπορούν να προκαλέσουν δερματικούς ερεθισμούς. Οι γάτες γενικά χρειάζεται να μπορούν να επισκέπτονται χορτάρι από δημητριακούς καρπούς και να το χρησιμοποιούν όταν έχουν μικρές πεπτικές διαταραχές. Σε περίπτωση που δεν το βρουν μπορεί να πλησιάσουν οποιοδήποτε άλλο φυτό με τρυφερά φύλλα.

Η λύση είναι να παρέχετε (cocksfoot grass) μια πηγή χορταριού από στάρι, κριθάρι, φακή κλπ μέσα σε μια γλάστρα ή σε δίσκο σπόρων και σε θέση εύκολη και βολική για την γάτα σας.