gatospito
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Οδηγίες προς υποψήφιους γατογονείς

3 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Οδηγίες προς υποψήφιους γατογονείς Empty Οδηγίες προς υποψήφιους γατογονείς

Δημοσίευση από nosyparker Σαβ Αυγ 20, 2011 4:09 pm

Για τη φιλοξενία μιας γάτας θα χρειαστείς:

1. Μια γατοφόρο: μπορεί να είναι από πλαστικό ή από κάποιο μαλακό υλικό (πχ ύφασμα). Οι πλαστικές είναι πιο ανθεκτικές, αλλά θα πρέπει να έχεις μέσα ένα φλης κουβερτάκι ή μια παλιά πετσέτα για να αισθάνεται άνετα και ζεστά το ζωάκι. Επίσης η πλαστική είναι πιο πρακτική σε περίπτωση που η γάτα κάνει την ανάγκη της μέσα, γιατί μπορείς να την πλύνεις εύκολα. Οι υφασμάτινες είναι πι ο όμορφες κι έχουν μεγαλύτερη ποικιλία σχεδίων, αλλά με την πάροδο του χρόνου, το ζωάκι θα βαρύνει και μπορεί να χρειαστεί να την αλλάξεις. Τη γατοφόρο μπορείς να την χρησιμοποιείς και για «σπιτάκι» της γάτας, όπου θα μπορεί να κοιμάται. Στην πλαστική βγάζεις την πορτούλα κι έτσι η γάτα την συνηθίζει κι όταν θα πρέπει να την πας στον κτηνίατρο δεν θα την κυνηγάς για να μπει μέσα. (τα περισσότερα ζώα έχουν συνδέσει τη γατοφόρο με την επίσκεψηστον κτηνίατρο και δεν θέλουν να μπουν μέσα όταν πρέπει) Ελάχιστο κόστος γατοφόρου 25 ευρώ

2. Μια αμμολεκάνη κι ένα φτυαράκι: στην αρχή που η γατούλα είναι μικρή, χρειάζεται κάτι πολύ χαμηλό για να μπορεί να μπαινοβγαίνει εύκολα. Μεγαλώνοντας μπορείς να της πάρεις μεγαλύτερη και καλό θα ήταν να είναι κλειστή, για να αποφεύγονται οι μυρωδιές και για να μην πετάγονται τα χαλικάκια έξω. Η γάτα πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση στην αμμολεκάνη και να μην είναι τοποθετημένη κοντά στο φαγητό και το νερό της. Την αμμολεκάνη την καθαρίζουμε καθημερινά. Παίρνουμε τα κακά με το φτυαράκι και ανακατεύουμε την άμμο μετά. Μια φορά τη βδομάδα κάνουμε αλλαγή όλης της άμμου. Μην το αμελείς, η γάτα θα λερώσει αλλού στο σπίτι, αν η λεκάνη της δεν είναι καθαρή. Κόστος αμμολεκάνης: 7-12 ευρώ (μικρή ανοιχτή λεκάνη), 25-35 ευρώ (μεγάλη κλειστή

3. Μπολάκια νερού-φαγητού: προσπάθησε να πάρεις όσο πιο σταθερά γίνεται, για να μην μπορεί να τα αναποδογυρίζει. Να τα διατηρείς καθαρά. Κόστος 2-5 ευρώ το καθένα.

4. Παιχνιδάκια: ο,τιδήποτε τσουλάει, έχει πούπουλα, μπαλάκια, αλλά και απλά αυτοσχέδια παιχνίδια όπως ένα ρολό (ο κύλινδρος) από χαρτί υγείας, μπαλάκια από αλουμινόχαρτο, κορδέλες κλπ.

5. Ονυχοδρόμιο: για να ξύνει τα νυχάκια της εκεί και όχι στα έπιπλα και στα χαλιά. Την ίδια δουλειά κάνει κι ένα απλό πατάκι εξώπορτας. Κόστος: 10-20 ευρώ.

6. Ένα κρεβατάκι, αν δεν θέλεις να κοιμάται στη γατοφόρο. Αλλά δεν είναι απαραίτητο, καθώς οι γάτες κοιμούνται παντού. Θα κάνει κατάληψη στις καλύτερες θέσεις μέσα στο σπίτι (πολυθρόνες, καναπέδες, κρεβάτια) Να την αφήνεις.

7. Ένα μικρό μαλακό λούτρινο ζωάκι, για τις πρώτες μέρες. Το γατάκι έχει μάθει να κοιμάται παρέα με τα αδερφάκια του και θα νιώθει μοναξιά τις πρώτες μέρες, ίσως και να κρυώνει. Το λούτρινο του παρέχει την ψευδαίσθηση της συντροφιάς. Βέβαια μπορείς εσύ ο ίδιος να αντικαταστήσεις το λούτρινο, με το να αφήνεις το γατάκι να κοιμάται στην αγκαλιά σου. Είσαι ό,τι πιο κοντά στη μαμά του τώρα, μην το ξεχάσεις ποτέ αυτό!

8. Μια μικρή βούρτσα για γάτες. Στις περισσότερες γάτες αρέσει να τις χτενίζουν καθημερινά. Έτσι βοηθάς στο να αποβάλεται το περιττό τρίχωμα κι έτσι διατηρείς τη γούνα της στιλπνή.




Η φροντίδα μιας γάτας:

Αρχικά θα πρέπει να βρεις έναν καλό κτηνίατρο. Τους πρώτους μήνες της ζωής της η γάτα θα χρειαστεί 3 εμβόλια (1 το μήνα) κι από το δεύτερο χρόνο θα την εμβολιάζεις μονο μια φορά ετησίως. Το κόστος για τον εμβολιασμό είναι συνήθως γύρω στα 30 ευρώ, αλλά υπάρχουν διακυμάνσεις. Αν θεωρείς ακριβό ένα κτηνίατρο, μπορείς πάντα να τον αλλάξεις.

Ο κτηνίατρος θα σου πει για την εσωτερική και την εξωτερική αποπαρασίτωση. Η εσωτερική αποπαρασίτωση γίνεται με παστούλα ή με χάπι. Ζήτα από τον κτηνίατρο να σου δείξει πώς θα δώσεις το χάπι. Εξωτερικά, η αποπαρασίτωση γίνεται με αμπούλα ή σπρέυ. Το κόστος και για τις δυο περιπτώσεις είναι χαμηλό.

Γύρω στον 6ο μήνα η γατούλα θα παρουσιάσει οίστρο, δλδ θα θέλει να ζευγαρώσει. Θα το καταλάβεις από τη συμπεριφορά της. Αμέσως προγραμματίζεις ραντεβού για στείρωση. Το ζώο δεν κάνει να μείνει αστείρωτο. Τα θηλυκά κάνουν πυομήτρα, ενώ τα αρσενικά έχουν την τάση να «ψεκάζουν» μέσα στο σπίτι και η μυρωδιά δεν αντέχεται. Αν αργήσεις να τον στειρώσεις, μπορεί να του μείνει η συνήθεια και να το συνεχίζει και μετά. Κόστος στείρωσης: 100-150 ευρώ για θηλυκό, 80-100 για αρσενικό.

Η τροφή:

Σε καμία περίπτωση να μην αγοράζεις τροφή γάτας που μπορείς να βρεις στο σούπερ μάρκετ ( whiskas, friskies κλπ. ) Είναι πολύ κακής ποιότητας και η μακροχρόνια χρήση τους κάνει κακό στην υγεία της γάτας. Όσα λεφτά γλιτώνεις από την τροφή, τα δίνεις μετά μαζεμένα στο γιατρό. Να προτιμάς τροφές από pet shop και να μην τσιγκουνεύεσαι. Η γάτα τρώει περίπου 1,5 κιλό ξηρή τροφή (κροκέτα) το μήνα. Να παίρνεις τροφή ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία της γάτας σου. Πχ στην αρχή kitten, αργότερα adult, για στειρωμένα ή indoor cats κλπ. Κονσέρβα να της δίνεις μόνο ως λιχουδιά, χρησιμοποίησέ την ως επιβράβευση. Μη συνηθίσει την κονσέρβα, θα δυσκολευτείς να γυρίσεις στην κροκέτα.

Ανάλογα με την ηλικία και το βάρος της γάτας, οι τροφές γράφουν επάνω στη συσκευασία πόσο πρέπει να τρώει κάθε μέρα. Μοίρασε την ποσότητα σε 3 ίσες μερίδες και βάζε της να τρώει σε συγκεκριμένες ώρες. Οι γάτες αγαπούν το πρόγραμμα. Όταν μεγαλώσει, μπορείς να την ταΐζεις 2 φορές τη μέρα, αντί για 3, αν σε βολεύει καλύτερα. Το νεράκι πρέπει να είναι πάντα φρέσκο.

Προστασία από πτώσεις:

Καλό θα ήταν να βάλετε μια περίφραση στο μπαλκόνι, εφόσον η γάτα θα κυκλοφορεί έξω. Καλαμωτή ή πλαστικό πλέγμα είναι η πιο φτηνή επιλογή. Οι περισσότεροι θάνατοι από γάτες που ζουν στο σπίτι είναι η πτώση από το μπαλκόνι. Από κει και μετά, για την ασφάλεια του ζώου στο σπίτι, θα σκέφτεσαι σαν να έχεις ένα μωρό παιδί. Όχι κεριά αναμμένα όταν είναι η γάτα μόνη στο σπίτι, όχι βαριά αντικείμενα σε ψηλά σημεία γιατί μπορεί να τα ρίξει και να χτυπήσει κλπ.

Για ο,τιδήποτε άλλο χρειαστείς, μπορείς να λύσεις τις απορίες σου ανοίγοντας το κατάλληλο θεματάκι στο Γατόσπιτο. Θα βρεις πάντα κάποιες γατόφιλες (είμαι κι εγώ εκεί), πρόθυμες να απαντήσουν στα ερωτήματά σου και να λύσουν τις απορίες σου.

Καλή συν-γατοίκηση! Νιάου. Laughing
nosyparker
nosyparker
Εφτάψυχος-η M^o-o^derator
Εφτάψυχος-η M^o-o^derator

Θηλυκό
Σκύλος
Ηλικία : 53
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Αριθμός γατουνίων : 2
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Λιακάδα
Ημερομηνία Εγγραφής : 29/01/2009
Mood : Οδηγίες προς υποψήφιους γατογονείς M_flush

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδηγίες προς υποψήφιους γατογονείς Empty Απ: Οδηγίες προς υποψήφιους γατογονείς

Δημοσίευση από Chouzouris Σαβ Αυγ 20, 2011 4:30 pm

Έτοιμο και ως αρθράκι

https://www.gatospito.com/h145-page

Ευχαριστούμε Nosy! grouphug

___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___
Live long and pawspurr!...
Οδηγίες προς υποψήφιους γατογονείς 02t480

I used to be schizophrenic, but WE are OK now.

Οδηγίες προς υποψήφιους γατογονείς Gatota10

Chouzouris
Chouzouris
Owner of Administrator ^ο-ο^
Owner of Administrator ^ο-ο^

Θηλυκό
Ποντικός
Ηλικία : 52
Τόπος : Γάλημος
Αριθμός γατουνίων : 8 + τα αδεσποτάκια μου
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Γαταχείμωνο....
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Τον Μπάστακα, τον Ερμή & τον Σείριο
Motto : When I die I want someone fertilize my grave with catnip and every so often bring stray cat to my grave so that theyʼ ll be going all crazy and rubbing themselves all over my grave and everyone will think I was some kind of Cat God. Meow.
Ημερομηνία Εγγραφής : 07/11/2007
Mood : Οδηγίες προς υποψήφιους γατογονείς Welcome

https://www.gatospito.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδηγίες προς υποψήφιους γατογονείς Empty Απ: Οδηγίες προς υποψήφιους γατογονείς

Δημοσίευση από annoula_mabrh_gatoula Παρ Ιουλ 06, 2012 3:14 pm

ok prepeina m fanei xrhsimo..... oksmily3
annoula_mabrh_gatoula
annoula_mabrh_gatoula
Kitten
Kitten

Θηλυκό
Γάτα
Ηλικία : 25
Τόπος : podos
Αριθμός γατουνίων : 3
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : gatanoi3h
Motto : opou einai o gatoulhs mou eimai kai egw!! ;)
Ημερομηνία Εγγραφής : 06/07/2012
Mood : Οδηγίες προς υποψήφιους γατογονείς Lick

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης